Artroscopie de Genunchi

Cum Se Tratează Ruptura de Menisc

Ruptura de menisc este o afecţiune des întâlnită la sportivi, fiind rezultatul unui traumatism produs în timpul ghemuirii sau răsucirii în jurul axului propriu.

Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă interpusă între cartilajele femurului şi tibiei, cu rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului. Articulaţia genunchiului este formată dintr-un menisc intern şi unul extern. Ruptura de menisc intern este mult mai frecventă decât cea de menisc extern.

Afecţiunea se întâlneşte şi la persoanele în vârstă, în cazul cărora meniscurile se erodează în timp, astfel încât, adesea, este suficientă o banală întoarcere la ridicarea de pe scaun pentru ca meniscul să se rupă.

Tipuri de rupturi de menisc

ruptura de menisc

Există, aşadar, două tipuri de rupturi de menisc: sănătos şi “degenerativ”. Leziunea de menisc la sportivi este adesea o ruptură verticală şi mobilă, în timp ce la persoanele în vârstă este orizontală, mult mai complexă şi este însoţită uneori de un început de artroză.

Cum se tratează ruptura de menisc sănătos

Ruptura de menisc care a fost sănătos şi care apare în urma unui traumatism sportiv are ca principale simptome dureri puternice şi, uneori, blocajul genunchiului. Acest tip de leziune a meniscului se tratează doar prin intervenţie chirurgicală artoscopica minim invaziva.

Citeste despre Artroscopia de genunchi 

Cum se tratează ruptura de menisc “degenerativ”

Ruptura de menisc „degenerativ” apare, în general după vârsta de 45 de ani, adesea în mod spontan sau după un traumatism minor. Durerea este intermitentă şi mai puţin violentă. În acest caz, nu este recomandată intervenţia chirurgicală întrucât eliminarea meniscului „degenerativ” creşte riscul dezvoltării artrozei, și asta pentru că, în lipsa meniscului, crește solicitarea mecanică a articulației.

Tratamentul nechirurgical presupune repaus, aplicări de gheață, menținerea piciorului ridicat infiltratii intra-articulare și fizioterapie. În cazul în care, în urma tratamentului, simptomele nu se ameliorează, se recomandă intervenţia chirurgicală.

În ce constă intervenţia chirurgicală în cazul rupturii de menisc

Rupturile de menisc se tratează printr-o intervenție artroscopică minim invazivă. Un prim avantaj al acestui tip de procedură este că permite tratamentul ambulatoriu, pacientul rămânând spitalizat doar pe parcursul zilei. Această intervenție constă in sutura meniscului rupt sau curatarea meniscului afectat, meniscectomie care poate fi parțială și constă în îndepărtarea părții lezate a meniscului, sau totală, care presupune îndepărtarea întregului menisc.

Recuperarea și cicatrizarea sunt rapide, iar mersul poate fi reluat chiar în aceeași zi la 2 ore post operator fara carje sau imoblizarea genunchiului . Recuperarea începe cu exerciții care redau mobilitatea genunchiului și continuă cu exerciții de tonfiere a musculaturii efectuate acasa.

Citește și Recuperarea după artroscopia de genunchi

Cum arată meniscul și cum se tratează ruptura de menisc, vedeți în materialul video de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=PpIFdCFQqT0&t=55s 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT