Artroscopie de Genunchi

artroscopia de umar

Artroscopia de Umar – Care sunt avantajele si ce afectiuni trateaza

Ce este artroscopia de umar? 

Artroscopia de umar este o procedura chirurgicala minim-invaziva, unde se practica  3 incizii mici de un cm și se pot rezolva multiple probleme ale umarului. Artrosocopia umarului permite medicului o vizionare foarte buna folosind un portal (incizie de 1 cm) posterior, se patrunde in cavitatea articulara unde se pot examina tendoanele, muschii, labrumul si suprafata articulara a umarului, iar celelalte doua incizii se folosesc pentru a introduce instrumentele necesare pentru a rezolva problemele umarului.

Ce afectiuni trateaza artroscopia de umar?

Dr Tarek Nazer, a practicat chirurgia artroscopica minim-invaziva  timp de 10 ani, efectuand sute de artroscopii in fiecare an, ne explica care sunt cele mai frecvente probleme pe care le poate trata artroscopic. Afectiunile pe care le trateaza artroscopia de umar sunt:

  • leziune de coafa rotatorie
  • indepartarea de osteofit/corp liber intra-articular
  • leziune de labrum
  • impingement acromio-clavicular
  • instabilitate si luxatie recidivanta de umar
  • leziune de ligamente
  • leziune de cartilaj si artroza
  • redoare articulara si capsulita retractila

Umarul este o articulatie complexa in care se gasesc muschi, tendoane, labrum si structuri osoase, iar fiecare dintre aceste structuri pot suferii la nivelul lor probleme care provoaca următoarele simptome :

– durere de umar in diferite zone

– redoare articulara si limitarea de miscare

– edem local, umarul se umfla din cauza 

Ce investigatii arata problemele umarului? 

Examenul clinic este foarte important si ne da informatii foarte importante despre patologia de care sufera pacientul efectuând manevre speciale care testeaza muschii, tendoanele si toate structurile anatomice ale umarlui. De asemenea in completarea examenului clinic este necesar sa facem o radiografie, ecografie sau un RMN pentru a confirma diagnosticul corect. Artroscopia umarului este o interventie care se face sub anestezie generala si dureaza aproximativ 90-120 de minute in functie de patologia tratata.

Artroscopia de umar rezolva leziuniile coafei rotatorie? 

Sunt 4 muschi si împreuna cu tendoanele acestora sunt așa numiti coafa rotatorie, cu rolul de a asigura diferite miscari ale bratului. Coafa rotatorie impreuna cu labrumul, capsula si tendoanele asigura stabilitatea umarului, aceasta sunt: 

– Supraspinosul asigura abductia bratului 

– Subscapularul asigura rotatia interna 

– Infraspinosul asigura rotatie externa 

– Rotundul mic asigura rotatie externa 

Artroscopie de Umar

Toate aceste structuri pot suferi diferite probleme cum ar fi:

– Leziune fibrilara/ tendinite ale coafei rotatorie unde apare o iritatie si o inflamatie locala si se manifesta prin dureri si disconfort la anumite miscari 

– Leziune partiala a coafei rotatorie, aceasta se manifesta prin dureri locale si redoare articulara la anumite miscari 

– Leziune completa a coafei rotatorie in care muschiul este rupt in totalitate si este de cele mai multe ori retras din locul de insertie, aceasta  se manifesta prin dureri locale, impotenta  functionala parțiala a miscarilor de care este responsabil muschiul afectat. 

Artroscopia umarului de asemenea poate rezolva probleme ale cartilajului, leziunea de labrum si sindromul de impingement subacromial. 

Sindromul de impingement subacromial reprezinta o zona de iritatie locala a muschiului din cauza îngustarii spatiului subacromial datorat prezentei unui osteofit care prin frecarea cu mușchiul supraspins poate provoca leziuni partiale sau totale ale acestuia, manifestandu-se cu dureri si redoare articulara. 

Cazurile incipiente ale impigementului subacromial se pot trata cu fizioterapie, kinetoterapie si infiltratii locale cu (Plasma imbogatita cu trombocite, acid hialuronic), iar in cazurile avansate este recomandata decompresia subacromiala unde se indeparteaza osteofitul si se obtine spatiul anatomic subacromial normal.

Tot artroscopic se pot rezolva probleme ale labrumului, deoarece poate suferi leziuni degenerative sau post traumatice care se trateaza prin debridare sau sutura de labrum, cand acesta prezintă o ruptura de labrum instabila sau luxatia acestuia in afara glenei. 

Avantajele unei artroscopii de umar comparativ cu operatiile clasice deschise? 

  • Incizii mai mici, cicatrici mai mici de aproximativ 5mm 

– Vizibilitate mai buna a structurilor anatomice folosind o camera care mareste de aproxmativ 10 ori imaginea 

– Scade riscul de aparitie a unei complicații cu peste 50% comparativ cu metodele clasice  

– Grabeste recuperarea prin înjumătățirea acesteia și a restricțiilor  post operatorii  comparativ cu metoda clasica deschisa.

Care sunt factorii care cresc sansele de reusita a unei interventii artroscopice? 

– O aparatura moderna si performanta care asigura o imagine mai clara medicului si ii permite sa vada si leziuniile foarte mici pe care nu le poți vedea daca artroscopul este vechi si nu are claritate buna 

– Experienta medicului operator si manualitatea in a folosi artroscopul si a instrumentelor chirurgicale fine necesare pentru a trata problemele intra-articulare 

– Pregătirea preoperatorie a tuturor instrumentelor necesare in functie de caz (ancore, surburi speciale si alte instrumente specifice unor leziuni).

Care este perioada de recuperare dupa artroscopie  umar? 

Recuperare dupa artroscopie umar poate varia intre 2-8 saptamani in functie de problema trata, iar aceasta se intampla in etape, crescând de la o săptămâna la alta nivelul de recuperare. Artroscopia de umar poate trata o gama larga de probleme intra-articulare, de aceea recuperare dupa artroscopie umar necesita timp si etape in procesul de revenire post operatorie.

Cand pot sa ma intorc la sport dupa o artroscopie de umar? 

In unele cazuri mai ușoare se pot intoarce la sport dupa o luna de la interventie reluând  treptat sportul si efectuând exerciții de incalzire, insa in cazurile mai avansate intoarcerea la sport poate dura 3-6 luni in functie de sportul efectuat și de gradul de profesionalism in cazul sportivilor de performanta. 

Ce trebuie sa stii inainte de avea o artroscopie de umar? 

Artroscopia de umar se efectueaza cu anestezie totala sau regionala in functie de caz, medicul curant va cere o lista de analize necesare pentru intervenție, consult cardiologic și consult preanestezic in functie de caz.

In ziua interventiei pacientul se prezinta la spital cu toate actele medicale, fără sa manance și sa bea nimic cu cel putin 6 ore pre-operator. 

Iar daca luati medicamente pentru a trata alte probleme de sanatate, trebuie sa discutati cu medicul curant despre ce medicamente trebuie sa opriți inainte de operatie si cu cat timp inainte mai ales in cazul in care luati medicamente anticoagulante.

Recomandare:

Dr Tarek Nazer, medic primar in ortopedie si traumatologie, specializat in chirurgia artroscopica minim invaziva, cu cea de-a doua specializare in medicina sportiva, pune in practica cele mai noi metode de tratament ajutand pacientul sa aibă recuperarea foarte rapida iar echipa de recuperare din cadrul Clinicii Masaya cu care colaboram este specializata in recuperare rapida a sportivilor.

Cititi si:

Dr Tarek Nazer ne spune cand este indicata artroscopia de umar 

Dr Tarek Nazer beneficile chirurgia minim-invaziva artroscopica al umarului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT