Artroscopie de Genunchi

ce este meniscul

Ce Este Meniscul

Meniscul este un cartilaj al genunchiului situat între femur și tibie, având rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului. Format din cartilaj fibros, meniscul asigură lubrifierea regiunii.

Fiecare genunchi prezintă un menisc intern și unul extern. Leziunile de menisc se produc mai frecvent la nivelul meniscului intern decât la nivelul celui extern.

O leziune izolată la nivelul genunchiului nu va afecta într-o măsură mare stabilitatea genunchiului atât timp cât ligamentele sunt intacte, însă crește riscul de artroză mai târziu, mai ales în situația în care meniscul a trebuit să fie îndepărtat.

Cum se produc leziunile de menisc

Acum că am aflat ce este meniscul, să vedem ce tipuri de leziuni pot exista la nivelul lui. Există două categorii de leziuni de menisc: netraumatice, acestea fiind degenerative sau artrozice; traumatice, care pot surveni la un genunchi stabil sau instabil.

Când meniscul este lezat, genunchiul devine mai vulnerabil la presiune. La persoanele în vârstă, meniscul se uzează din cauze naturale. Aveam de-a face, în această situație, cu leziuni netraumatice. În acest caz, se recurge la infiltrații pentru a calma durerea.

La persoanele tinere sau la sportivi, problemele apărute la nivelul meniscului au o origine traumatică. Spre exemplu, ridicatul brusc dintr-o poziție ghemuită poate avea drept consecință un traumatism la nivelul meniscului. Leziunile de menisc apar cel mai frecvent la cei care practică sporturi precum tenis, fotbal sau ski.

Citeşte şi Apa la genunchi

Cum se stabilește diagnosticul leziunii de menisc

meniscDiagnosticul unei leziuni de menisc este simplu de stabilit: se testează durerea la palpare și se execută anumite mișcări de genunchi pentru a localiza cu exactitate durerea. Adesea, examenul clinic este completat de radiografii și de un RMN.

Uneori, unul dintre simptome poate fi blocajul genunchiului, datorat deplasării în interiorul genunchiului a unui fragment de menisc. În acest caz, pacientul nu mai poate executa decât flexia genunchiului, nu și extensia acestuia. În plus, durerea este semnificativă, iar mersul îngreunat.

Cum se tratează leziunile de menisc

Leziunile de menisc pot fi tratate pe mai multe căi, în funcție de gravitate, astfel:

  • Prin artroscopie, care permite o recuperare rapidă și reluarea activității sportive după aproximativ trei săptămâni. Anumite leziuni, necesita sutura meniscului ce schimba indicatiile post operatorii si pacientul nu are voie sa calce pe piciorul operat timp de 4 săptămâni , timpul necesar pentru vindecarea meniscului;
  • Prin meniscectomie, care poate fi parțială, și presupune îndepărtarea fragmentului deteriorat al meniscului, sau totală, care presupune îndepărtarea meniscului. Dacă ligamentul încrucișat anterior a fost și el afectat, meniscectomia totală fără tratarea ligamentului poate agrava instabilitatea genunchiului și favoriza apariția artrozei. În acest caz, o alternativă o reprezintă meniscul artificial.

În cazul leziunilor de menisc netraumatice, artrozice, meniscectomia ameliorează considerabil durerile, însă nu modifică evoluția artrozei.

  • Există și o situație în care leziunea de menisc nu se tratează, și anume atunci când simptomele nu sunt semnificative și, în plus, este asociată și o ruptură de ligament încrucișat anterior, a cărui reparare este prioritară.

Materialul video următor ne explică ce este meniscul, ce este leziunea de menisc şi cum se tratează aceasta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT