Artroscopie de Genunchi

tendinita

Ce Trebuie să Știţi Despre RMN-ul la Genunchi

RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) este o metodă imagistică neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă, care permite investigarea tuturor organelor. Pentru obținerea imaginilor corpului, această metodă utilizează un câmp magnetic puternic.

 

RMN-ul la genunchi este recomandat pentru investigarea structurilor anatomice următoare:

  • Tendon rotulian și cvadricipital;
  • Ligamente încrucișate anterior și posterior;
  • Ligamente laterale intern și extern;
  • Menisc intern și extern.

Investigația poate fi făcută și la copii, la cei până în 6 ani folosindu-se, de obicei, sedarea.

În ce afecțiuni este recomandat RMN-ul la genunchi

RMN-ul la genunchi poate detecta:

  • Rupturi ale ligamentelor genunchilor;
  • Leziuni de menisc;
  • Inflamații ale tendoanelor (tendinite) sau leziuni ale tendoanelor;
  • Leziuni osoase, precum leziunile subcondrale, fracturi sau necroze;
  • Patologii ale mușchilor;
  • Evaluarea tumorilor osoase;
  • Detectarea chistului Baker.

Limitări ale examenului RMN

RMN-ul are, însă, anumite limitări. Vestea bună este că nu toate aceste limitări sunt valabile în cazul RMN-ului la genunchi. Astfel, nu este posibilă efectuarea RMN-ului în cazuri precum:

  • Pacientul nu este cooperant. Mișcările pacientului în interiorul aparatului RMN degradează calitatea examenului și limitează interpretarea;
  • Pacientul suferă de claustrofobie. Această observație nu este valabilă, însă, în cazul pacienților cu afecțiuni la nivelul genunchiului, căci RMN-ul la genunchi nu presupune introducerea pacientului în întregime în tunel, partea superioară a corpului rămânând afară;
  • Pacientul are contraindicații (poartă pacemaker, valvă cardiacă, are implant magnetic cohlear, neurostimulator, pompă de insulină). Nici această observație nu se aplică în cazul pacienților cu afecțiuni la nivelul genunchilor.

Cum se desfășoară RMN-ul la genunchi

În timpul examenului, pacientul va sta întins pe o masă mobilă, care va fi introdusă într-un „tunel”. „Tunelul” este înconjurat de un magnet de mari dimensiuni, de formă cilindrică. 

Singurul disconfort ar putea fi reprezentat de zgomotele intermitente de joasă frecvență, produse de aparat, însă, de obicei, pacientului i se dau căști sau dopuri pentru urechi. Pacientul va fi permanent în contact cu operatorul asistent prin intermediul unui interfon.

Uneori, este necesară injectarea unei substanțe de contrast paramagnetice, al cărei rol este acela de a îmbunătăți calitatea imaginilor și, deci, de a facilita diagnosticul. Examenul durează între 15 și 40 de minute.

RMN-ul la genunchi permite vizualizarea articulației pe trei planuri: orizontal, vertical și transversal.

 

Secțiunea orizontală (axială) permite vizualizarea rotulei, a poziției sale, cartilajul femuro-patelar, țesutul sinovial și lichidul acumulat în genunchi.

 

Secțiunea verticală (coronară) permite vizualizarea meniscurilor, a ligamentelor laterale, a cartilajelor femuro-tibiale și, într-o măsură mai mică, a ligamentelor încrucișate.

 

Secțiunea transversală (sagitală) permite evaluarea meniscului, a ligamentelor încrucișate, a tendonului rotulian și cvadricipital.

În timpul examinării, pacientul nu va avea asupra sa ochelari, bijuterii, agrafe de păr, ceas, bijuterii, monede, chei sau telefoane, existând riscul ca acestea să fie atrase de către magnetul aparatului, și nici carduri sau cartele cu benzi magnetice, care se pot demagnetiza.

Rezultatul investigației este eliberat în maximum 48 de ore.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT