Artroscopie de Genunchi

Luxația de Rotulă

Luxatie de rotula este o problema des intalnita la tineri sportivi dar si la varstnici. Rotula (sau patela) este un os de forma ovoidala, plasat in regiunea anterioara a articulatiei genunchiului; el porneste de la nivelul fetei anterioare a muschiului cvadriceps, se insera pe portiunea superioara a tibiei si este conectat printr-o retea de tendoane. Rotula se așează pe  centrul femurului dar poate suferi o luxatie  din acest loc. Tratamentul variază în funcție de severitatea diagnosticului pus de medicul dumneavoastră.

luxatie de rotula
luxatie de rotula

Cauzele luxatiei de rotulă

Cauze luxatie de rotula sunt diferite:

  • Deformarea congenitala osoasa in care lipseste santul unde se aseaza rotula pe femur numita FLAT FEMUR GROOVE
  • Laxitatea sau ruptura traumatica ale aripioarelor interne ce sustin rotula central
  • Malpozitia rotulei datorita insertie laterala a tendonului rotulian
  • Cazatura pe genunchi de la inaltime
  • Rasuciri bruste
  • Accidente auto

Simptome care apar în urma luxatie de rotula:

  • impotenta functionala a genunchiului
  • durere
  • trosnitura (cracmente)
  • deformarea si tumefierea genunchiului

Diagnosticul unei luxatii de rotula se pune pe baza unui examen clinic si radiologic ca prima faza si completat de un examen de RMN ulterior pentru a afla cauza.

Tratament

Nechirurgical /coservativ:

O luxație de rotula trebuie sa fie redusa imediat (insa de mai multe ori rotula sufera o luxatie si se reduce la miscarea de extensie inainte de a ajunge la medic ), se vede pozitia laterala a rotulei ce confirma clinic diagnosticul de luxatie. Medicul va reduce rotula prin manevra de extindere si de aplicare  a unei forte laterale asupra rotulei, apoi  se recomanda imobilizarea. Cele mai bune metode de imobilizare sunt obtinute cu ajutorul ortezelor speciale, se recomanda sa se efectueaze o radiografie ce confirma reducerea si exclude orice alte leziunii asociate.

Chirurgical:

Cazurile extreme necesita interventie chirurgicala pentru a reduce rotula, insa aproape 90% dintre cazurile care necesita tratament chirurgical sunt pentru a trata cauza initiala sau pentru reconstructia ligamentelor interne ce sustin rotula pe care o sa le discutam la luxatia recidivanta de rotula.

Recomandări:

artroscopie

Dr. Tarek Nazer

Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie.

Pentru Programări și Întrebări

SUNĂ ACUM

Apasă click mai sus pentru a programa un consult.

Certificări
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT