Artroscopie de Genunchi

Mozaicoplastia

Mozaicoplastia (transplant de cartilaj) – o metoda moderna si eficienta in tratarea leziunilor de cartilaj ce implica o tehnica de transplant a cartilajului din zonele neportante in zonele cu defect de cartilaj.

Mozaicoplastia este o tehnica chirurgicala minim invaziva ce consta in recoltarea cilindirilor de cartilaj din partile laterale ale cartilajului articular si transportarea acestora in  zonele cu defect de cartilaj.

Cele mai afectate articulații sunt genunchiul si glezna, acestea fiind cele mai mari suprafete articulare de sprijin care suporta greutatea corpului.

Indicatii pentru mozaicoplastia

  • defect de cartilaj in zona mai mica decat 3 cm in diametru
  • Varsta pacientului mai mica de 50 ani
  • Zona donatoare prezinta cartilaj sanatos fara semne de deteriorare
  • Leziune sa fie unica, nu este recomandat daca exista multiple defecte de cartilaj in aceeasi articulatie.

Procedura chirurgicala de mozaicoplastia

In primul pas prin efectuarea a doua incizii mici se introduce o camera si instrumente chirurgicale pentru a inspecta articulatia si a identifica zona cu defect de cartilaj, se observa alte leziuni asociate precum leziunea de menisc sau de ligament. In cazul in care avem leziuni asociate acestea se rezolva primele. 

In urmatorul pas se debrideaza zona lezata si se pregateste pentru transfer, se decide dimensiunea si numarul cilinidrilor de cartilaj care necesita transplantati, se identifica zona donatoare de cartilaj, apoi folosind instrumente speciale se recolteaza cartilajul sanatos si se transfera in zona afectata .

Gaura din cartilajul afectat trebuie sa corespunda ca dimensiune cu diametrul grefei recoltate ( grefa trebuie sa fie mai mare cu 1 mm fata de gaura pentru a crea efectul de presiune si impactare), aici joaca un rol foarte important experienta medicului operator.

Grefa trebuie sa fie cat mai mare in diametru, sa aibe o lungime suficienta de aproximativ 1,5 cm iar cartilajul sa fie sanatos.

Recuperare

Dupa procedura de mozaicoplastie pacientul nu are voie sa calce pe piciorul operat timp de 6 saptamani pana la integrarea grefei, asocierea acestei operatii cu infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) sau infiltratiile cu celule stem creste rata de succes a operatiei. Pacientul urmeaza apoi un plan de recuperare si se efectueaza un RMN de control la un an.

Dr Tarek Nazer medic ortoped cu experiența de 5 ani in cele mai mari spitale din Marea Britanie este supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva, chirurgia reconstructiva, si in prezent efectueaza cea de-a doua specializare in Medicina Sportiva, prin contractele speciale cu spitalele private toate intervențiile chirurgicale sunt decontate in mare parte de CNAS si va ofera posibilitatea de a efectua analize si investigatii (Radiografie, RMN, CT) decontate 100% prin casa de asigurari.

Prețul unei mozaicoplastii difera in functie de diametrul zonei lezate si variaza  intre 1000-3000 de euro la un Spital privat.

mozaicoplastia

Pentru programari si intrebari: 0721.197.077

Certificări
Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT