Artroscopie de Genunchi

ruptura ligamentului incrucisat anterior

Ruptura Ligamentului Incrucisat Anterior

Ruptura ligamentului incrucisat anterior este una dintre cele mai frecvente leziuni intalnite la tinerii sportivi. Se produce in urma unui traumatism puternic al genunchiului ce genereaza intreruperea continuitatii acestui ligament. Ligamentul incrucisat anterior este unul din cele 4 ligamente ce sustin genunchiul in pozitie normala.

In urma acestei leziuni apare instabilitatea genunchiului, mai ales in plan antero-posterior, se schimba biomecanica si axul genunchiului, fapt ce duce la schimbarea zonelor de sprijin si deteriorarea cartilajului si a meniscurilor daca aceasta patologie este neglijata . Acest tip de leziune nu se vindeca de la sine, fiindca ligamentul respectiv nu se regenereaza, de aceea intotdeauna ruptura ligamentului incrucisat anterior necesita  tratament chirurgical de reconstructie. 

Sa va explicam pe scurt despre anatomia genunchiului si ligamentele care il sustin:

Ligamentele sunt structuri fibroase care unesc doua structuri osoase avand rolul de a stabiliza o articulatie.

  • Ligamentul încrucișat anterior
  • Ligamentul încrucișat posterior

Ligamentele incrucisate sunt situate in centrul acestei articulatii, se incruciseaza pentru a forma un „X”, unul fiind antero-extern si celalalt postero-intern, rolul lor consta in controlarea deplasarii anterioare si posterioare a genunchiului.

  • Ligamentul colateral intern (Medial)
  • Ligamentul colateral extern (Lateral)

Ligamentele colaterale sunt situate pe partile laterale ale genunchiului, ele controleaza miscarea laterala si protejeaza genunchiul de miscari atipice.

Ruptura ligamentului incrucisat anterior -Mecanismul De Producere

De obicei la baza acestei leziuni sta o torsiune brusca si violenta a genunchiului ce duce la ruperea acestui ligament ( se aude uneori un zgomot la nivelul  genunchiului ) cel mai adesea intalnita la fotbalisti si schiori.

Semne și simptome ale leziunii LIA

Durere severa,  edem si  instabilitatea genunchiului. De obicei dupa ce se produce ruptura ligamentului incrucisat anterior nu se poate continua activitatea fizica respectiva (in cazul rupturii de menisc durerea apare de obicei dupa 12 ore).

Diagnostic pentru ruptura ligamentului incrucisat anterior

Se pune pe baza:

mecanismului de producere

Paraclinic

RMN ce arata intreruperea continuitati ligamentare si alte probleme asociate acestui traumatism

examenului clinic local

Folosind teste speciale (Lachman si al sertarului), de asemnea se verifica celelalte structuri ce pot prezenta leziuni asociate.

Tratament

Dupa cum am mentionat  mai sus tratamentul standard si recomandat pentru ruptura de ligament incrucisat anterior este cel de reconstructie folosind alt ligament, cea mai des folosita tehnica in zilele de azi fiind cea cu grefa ligamentara de la acelasi pacient, avand rezultate superioare celorlalte tipuri de grefa (de la alt pacient sau cu cea sintetica).

Exista mai multe optiuni de recoltare a ligamentului, iar cel mai recomandat este recoltarea Hamstring : tendonul muschilor semitendinos si gracilis, (fata de ligamentul rotulian ce a fost folosit in trecut) deoarece acesta tehnica nu afecteaza functionalitatea genunchiului.

O data recoltate  aceste doua ligamente (se recolteaza folosind o incizie mica de circa 4 cm pe partea interna a tibiei, iar prepararea canalului se face pe calea artroscopica folosind tehnici minim invazive ce lasa cicatrici foarte mici, ceea ce permite o recuperare mai rapida) se prepara folosind o metoda speciala si se reconstruieste LIA folosind ligamentele preparate.

ruptura ligamentului incrucisat anterior

Aceste ligamente se fixeaza folosind multiple tehnici de fixare in partea femurala (superior) si partea tibiala (inferior) cele mai folosite in ziua de azi fiind: endobutton pe femur si surub bio resorbabil cu intergrare osoasa pentru tibie.

Timpul de efectuare al acestei  operatie este intre 60-90 de minute se face sub anestezie  rahidiana sau generala, folosind si o banda hemostatica pentru a reduce sangerarea in timpul operatiei.

Operatie are o rata de succes foarte mare si rezultate foare bune in stabilizarea genunchiului, recuperarea fiind totala urmand un sistem special de recuperare postoperator.

Dr Tarek Nazer cu experiența de 5 ani in cele mai mari spitale din Marea Britanie este supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva  si in prezent efectueaza cea de-a doua specializare in Medicina Sportiva, prin contractele speciale cu spitalele private toate intervențiile chirurgicale sunt decontate in mare parte de CNAS si va ofera posibilitatea de a efectua analize si investigatii (Radiografie, RMN, CT) decontate 100% prin casa de asigurari.

Prețul acestei operatie este 5000 Ron la care se adauga 480 de euro pretul kitului de fixare (endobutton din titan si surub resorbabil)

Pentru programari si intrebari: 0721.197.077

Operatie de ligament incrucisat anterior 5000 ron aflati detalii accesand Clinica Masaya

Recomandări

Dr. Tarek Nazer

Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie

Pentru programări și întrebări

SUNĂ ACUM

Apasă click mai sus pentru a programa un consult.

Certificări
Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT