Artroscopie de Genunchi

Tot Ce Trebuie Să Știm Despre Luxaţia de Rotulă

Rotula este un os al articulaţiei genunchiului care face legătura dintre muşchii coapsei şi tibie. Atunci când realizăm mişcări de flexie sau extensie cu piciorul, rotula se deplasează în sus sau în jos. Luxaţia de rotulă are loc atunci când, în urma unei lovituri puternice sau a căderii în genunchi, aceasta alunecă în exteriorul genunchiului.

Pe lângă cauzele accidentale ale luxaţiilor de rotulă, există şi cauze congenitale. Luxaţia de rotulă este mai frecvent întâlnită la femei. La bărbaţi, luxaţia de natură congenitală survine adesea înaintea vârstei de 20 de ani. Cel mai comun tip de luxaţie este luxaţia traumatică a rotulei.

Urmăriţi în materialul video de mai jos cum se produce luxaţia de rotulă:

Din ce cauze se produce luxaţia de rotulă

Principalele cauze ale producerii luxaţiei la acest nivel sunt:

  • Displazia femuro-patelară;
  • Genu valgum, dezvoltarea deviată a gambelor (picioarele în X);
  • Inserţia laterală a tendonului rotulian, care determină malpoziţia rotulei;
  • Dezechilibrul musculaturii coapsei; atunci când sincronizarea dintre cei 2 muşchi – Vastul Medial Oblic (aflat pe interiorul coapsei) şi Vastul Lateral (aflat pe exteriorul coapsei), care controlează poziţia rotulei în şanţul femural – este oprită, rotula poate fi dislocată;
  • Poziţionarea înaltă a rotulei (patela alta), care poate fi congenitală sau se poate produce accidental;
  • Răsucirea genunchiului cauzată de practicarea unor sporturi precum fotbal, schi etc.

Simptome specifice dislocării de rotulă

luxatie de rotula

Principalul simptom este, evident, durerea. Durerea de genunchi survine brusc, este intensă şi determină limitarea mişcărilor.

De asemenea, genunchiul se umflă. Pacientul are senzaţia că rotula alunecă, iar genunchiul devine instabil.

În cazul în care rotula nu se repoziţionează spontan, genunchiul va fi deformat.

Cum se diagnostichează luxaţia de rotulă

Diagnosticul se stabileşte prin examen clinic, în timpul căruia medicul va constata poziţia rotulei, şi examen radiologic, prin care se determină localizarea exactă a rotulei.

În anumite cazuri, se recomandă şi efectuarea unui RMN pentru a determina eventuale rupturi ale cartilajului, ligamentelor şi membranei sinoviale, care căptuşeşte capsula articulară.

Importanţa tratamentului în luxația de rotulă

luxatie de rotulaCel mai frecvent, după o luxaţie, rotula revine singură în poziţie normală. Totuşi, problema nu este nici pe departe rezolvată, căci orice dislocare a rotulei produce daune şi la nivelul ligamentelor, al oaselor şi cartilajelor.

Trebuie ştiut faptul că un tratament administrat la timp are drept rezultat, în 80% din cazuri, obţinerea unei articulaţii a genunchiului stabilă şi solidă. În lipsa tratamentului sau în cazul unui tratament realizat prea târziu, şansele de reuşită scad sub 20%, crescând riscul de artroză, de suferinţă cronică şi de dezvoltare a condropatiei.

Fiecare accidentare la nivelul rotulei (entorsă, luxaţie) afectează cartilajul rotulei şi creează leziuni osoase. Afectarea ligamentului intern al genunchiului prezintă un risc suplimentar.

Aproape jumătate dintre luxaţiile de rotulă se află la originea altor luxaţii. Este vorba, evident, despre cazul în care luxaţia iniţială nu a fost tratată corect. De asemenea, riscul de afectare a cartilajului (afecţiune numită condropatie patelară) creşte cu fiecare luxaţie.

Citiţi şi Tendinita rotuliană

Cel mai bun tratament în luxaţia de rotulă

Tratamentul are în vedere calmarea durerii şi prevenirea artrozei genunchiului. Tratamentul luxaţiei de rotulă poate fi:

  • Nechirurgical, recomandat după o primă luxaţie. Acesta vizează poziţionarea corectă a rotulei, exerciţii pentru întărirea muşchilor coapsei, purtarea unei orteze care să menţină rotula în poziţie corectă şi, eventual, aplicarea de ghips la nivelul coapsei;
  • Chirurgical, se recomandă în cazul luxaţiilor repetate, al ruperii aparatului capsulo-ligamentar intern al rotulei.

În principiu, intervenţia chirurgicală vizează 2 aspecte: tratamentul ţesuturilor moi (suturarea ligamentelor) şi corecţia osului. Obiectivul comun al acestor metode terapeutice este menţinerea rotulei pe axul normal, la extremitatea inferioară a femurului.

Cum se face recuperarea după operaţia de luxație de rotulă

Şedinţele de fizioterapie, de kinetoterapie şi masajul sunt extrem de importante în recuperare, ele vizând redobândirea mobilităţii la nivelul genunchiului. Exerciţiile fizice specifice efectuate în timpul şedinţelor de kinetoterapie urmăresc întărirea musculaturii coapsei, care va stimula şi alinierea corectă a oaselor.

Fizioterapia vizează reducerea considerabilă a inflamaţiilor ce pot apărea la nivelul genunchiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-te acum

Nu-ți neglija sănătatea pentru uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu„. Sună acum și programează un consult.