Artroscopie de Genunchi

Totul Despre Operația de Menisc

Operatia de menisc se realizeaza frecvent, fiind necesara atunci cand o leziune a meniscului sta la originea durerii sau a imposibilitatii de a misca normal genunchiul.

Meniscul este mai vulnerabil în special la sportivi și la persoanele ale caror meserii presupun flexarea repetata a genunchilor.

Cum se desfăsoara operatia de menisc

 

În 90% din cazuri, medicul va realiza o interventie chirurgicala artroscopica, de regula sub anestezie loco-regionala.

Aceasta presupune efectuarea a doua- trei incizii mici la nivelul genunchiului în care vor fi introduse instrumentele necesare realizării interventiei. Cicatricele rezultate nu vor fi, asadar, foarte vizibile.

Tipuri de operații de menisc

 

Operația de menisc constă fie într-o meniscectomie, fie într-o sutură a leziunii de menisc, în funcție de tipul leziunii. Meniscectomia reprezintă îndepărtarea meniscului, care poate fi parțială sau totală.

Meniscectomia parțială se realizează atunci când partea exterioară a meniscului este nevătămată și poate fi conservată. Acest tip de meniscectomie păstrează funcțiile meniscului, acelea de amortizare a șocurilor, de lubrifiere a articulației genunchiului, de stabilitate și de preluare a greutății

Meniscectomia totală se efectuează doar în cazul în care nu este posibilă cea parțială, întrucât aceasta favorizează dezvoltarea gonartrozei.

Operația de menisc durează în jur de 20 de minute. Pronosticul ei depinde de factori precum vârsta pacientului (pronosticul este favorabil la persoanele tinere), vechimea leziunii (pronosticul este favorabil dacă leziunea are cel mult 3 luni de când s-a produs), stabilitatea genunchiului și localizarea leziunii.

Conduita postoperatorie

În primele zile după operație se vor administra analgezice pentru diminuarea durerii, dar și anticoagulante pentru prevenirea riscului de flebită in anumite cazuri. Totodată, se poate aplica gheață pentru reducerea tumefierii.

De regulă, sensibilitatea la nivelul zonei operate persistă până la trei-șase săptămâni.

Cititi si Menisc artificial

Cum se face recuperarea după operația de menisc

Pentru restabilirea mobilității articulației și tonifierea musculară, se recomandă efecturea de cinci până la 10 ședințe de kinetoterapie.

Autoreeducarea este și ea extrem de utilă. În acest scop, în primele două săptămâni postoperator pacientul trebuie să lucreze cvadricepsul și să meargă cu genunchiul în extensie activă. După îndepărtarea firelor, este recomandat și mersul la piscină.

Reluarea lucrului depinde de tipul activității profesionale. Astfel, dacă jobul nu necesită efort fizic, puteți merge la serviciu după trei-patru zile de la intervenție. Dacă, în schimb, serviciul presupune activitate fizică, reluarea lucrului se poate face după o trei săptămâni-o lună de zile. Sportivii își pot relua activitatea după trei-patru săptămâni de la intervenție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT