Artroscopie de Genunchi

Luxatia de Rotulă

Luxatie rotula este o problema des intalnita la tineri sportivi dar si la varstnici. Rotula (sau patela) este un os de forma ovoidala, plasat in regiunea anterioara a articulatiei genunchiului; el porneste de la nivelul fetei anterioare a muschiului cvadriceps, se insera pe portiunea superioara a tibiei si este conectat printr-o retea de tendoane. Rotula se așează pe  centrul femurului dar poate suferi o luxatie  din acest loc. Tratamentul variază în funcție de severitatea diagnosticului pus de medicul dumneavoastră.

luxatie de rotula
luxatie rotula

Cauze luxatia de rotula

Cauzele luxatiei de rotula sunt diferite:

  • Deformarea congenitala osoasa in care lipseste santul unde se aseaza rotula pe femur numita FLAT FEMUR GROOVE
  • Laxitatea sau ruptura traumatica ale aripioarelor interne ce sustin rotula central
  • Malpozitia rotulei datorita insertie laterala a tendonului rotulian
  • Cazatura pe genunchi de la inaltime
  • Rasuciri bruste
  • Accidente auto

Simptome care apar în urma luxatie rotula:

  • impotenta functionala a genunchiului
  • durere
  • trosnitura (cracmente)
  • deformarea si tumefierea genunchiului

Diagnosticul pentru luxatia de rotula se pune pe baza unui examen clinic si radiologic ca prima faza si completat de un examen de RMN ulterior pentru a afla cauza.

Tratament Luxatie Rotula

Nechirurgical /coservativ:

Luxatia de rotula trebuie sa fie redusa imediat (insa de mai multe ori rotula sufera o luxatie si se reduce la miscarea de extensie inainte de a ajunge la medic ), se vede pozitia laterala a rotulei ce confirma clinic diagnosticul de luxatie. Medicul va reduce rotula prin manevra de extindere si de aplicare  a unei forte laterale asupra rotulei, apoi  se recomanda imobilizarea. Cele mai bune metode de imobilizare sunt obtinute cu ajutorul ortezelor speciale, se recomanda sa se efectueaze o radiografie ce confirma reducerea si exclude orice alte leziunii asociate.

Chirurgical:

Cazurile extreme necesita interventie chirurgicala pentru a reduce rotula, insa aproape 90% dintre cazurile care necesita tratament chirurgical sunt pentru a trata cauza initiala sau pentru reconstructia ligamentelor interne ce sustin rotula pe care o sa le discutam la luxatia recidivanta de rotula.

Recomandări:

Dr. Tarek Nazer

Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie.

Pentru Programări și Întrebări

SUNĂ ACUM

Apasă click mai sus pentru a programa un consult.

Certificări
Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT