Artroscopie de Genunchi

Operația de menisc

Operatia de menisc este o interventie artroscopică minim invazivă. Operatia de menisc constă in sutura meniscului rupt sau curatarea meniscului afectat. Ruptura de menisc costa printr-o interventie chirurgicala minim invaziva. 

Cum se tratează ruptura de menisc

Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă interpusă între cartilajele femurului şi tibiei, cu rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului. Articulaţia genunchiului este formată dintr-un menisc intern şi unul extern. Ruptură de menisc intern este mult mai frecventă decât cea de menisc extern. Astfel în momentul rupturii de meninsc este recomandat operatia de menisc.

Ruptura de menisc este o afecţiune des întâlnită la sportivi, fiind rezultatul unui traumatism produs în timpul ghemuirii sau răsucirii în jurul axului propriu. Afecţiunea se întâlneşte şi la persoanele în vârstă, în cazul cărora meniscurile se erodează în timp, astfel încât, adesea, este suficientă o banală întoarcere la ridicarea de pe scaun pentru ca meniscul să se rupă.

Tipuri de Rupturi de Menisc

Există, aşadar, două tipuri de rupturi de menisc: ruptura de menisc sănătos şi ruptura de menisc “degenerativ”. Ruptura de menisc la sportivi este adesea o ruptură verticală şi mobilă, în timp ce la persoanele în vârstă este orizontală, mult mai complexă şi este însoţită uneori de un început de artroză. Pentru a nu avea neplaceri, medicul recomanda sa se efectueze operatia de menisc.operatia de menisc

Cum se tratează ruptură de menisc sănătos

Ruptura de menisc care a fost sănătos şi care apare în urma unui traumatism sportiv are ca principale simptome dureri puternice şi, uneori, blocajul genunchiului. Acest tip de leziune a meniscului se tratează doar prin intervenţie chirurgicală artoscopica minim invaziva. Numită și operatia de menisc.

Citeste despre Artroscopia de genunchi 

Cum se tratează ruptura de menisc “degenerativ”

Ruptură de menisc „degenerativ” apare, în general după vârsta de 45 de ani, adesea în mod spontan sau după un traumatism minor. Durerea este intermitentă şi mai puţin violentă. În acest caz, nu este recomandată intervenţia chirurgicală întrucât eliminarea meniscului „degenerativ” creşte riscul dezvoltării artrozei, și asta pentru că, în lipsa meniscului, crește solicitarea mecanică a articulației.

Tratamentul nechirurgical presupune repaus, aplicări de gheață, menținerea piciorului ridicat infiltratii intra-articulare și fizioterapie. În cazul în care, în urma tratamentului, simptomele nu se ameliorează, se recomandă intervenţia chirurgicală.

În ce constă operatia de menisc în cazul rupturii de menisc

Ruptura de menisc se tratează printr-o intervenție artroscopică minim invazivă. Un prim avantaj al acestui tip de procedură, numita si operatia de menisc este că permite tratamentul ambulatoriu, pacientul rămânând spitalizat doar pe parcursul zilei. Operatia de menisc constă in sutura meniscului rupt sau curatarea meniscului afectat, meniscectomie care poate fi parțială și constă în îndepărtarea părții lezate a meniscului, sau totală, care presupune îndepărtarea întregului menisc.

Operatia de menisc recuperare și cicatrizarea sunt rapide, iar mersul poate fi reluat chiar în aceeași zi la 2 ore post operator fara carje sau imoblizarea genunchiului. Dupa operatia de menisc recuperare începe cu exerciții care redau mobilitatea genunchiului și continuă cu exerciții de tonfiere a musculaturii efectuate acasa.

Citește și Recuperarea după artroscopia de genunchi

Află mai multe

ruptura de menisc tratament
Cum Se Tratează Ruptura De Menisc

Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă interpusă între cartilajele femurului şi tibiei…

operatia de menisc
Ce Este Meniscul

Meniscul este un cartilaj al genunchiului situat între femur și tibie, având rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului….

Totul Despre Operația De Menisc

Operatia de menisc se realizeaza frecvent, fiind necesara atunci cand o leziune a meniscului sta la originea durerii…

Recomandări

Dr. Tarek Nazer, medic specialist în ortopedie și traumatologie  recomandă întotdeuna să  prezentați la consultație, la apariția primelor semne de probleme articulare, deoarece atunci se pot rezolva mult mai ușor folosind tehnici minim invazive și puteți preveni apariția limitării mobilității articulare și a complicațiilor.

Dr. Tarek Nazer

Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie

Pentru programare și întrebări:

SUNĂ ACUM

Apasă click mai sus pentru a programa un consult.

Certificări
Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT