Artroscopie de Genunchi

Cum Se Realizează Reconstrucția Ligamentului Femuro-Patelar Intern

Ligamentul patelofemural intern (MPFL) este localizat în regiunea superioară și medială a genunchiului și se întinde de la rotulă la regiunea medială a femurului. MPFL este principalul stabilizator al rotulei, împiedicând luxarea acesteia în timpul flexiei genunchiului.

Reconstrucția ligamentul patelofemural intern se recomandă atunci când acesta este rupt, ceea ce cauzează instabilitate femuro-patelară. Ruperea MPFL este, frecvent, determinată de luxația de rotulă.

Reconstrucția ligamentului femuro-patelar intern pas cu pas

Intervenția chirurgicală în cadrul căreia se va realiza reconstrucția ligamentul patelofemural intern se va realiza sub anestezie generală sau regională. O tehnică recentă și inovatoare permite reconstrucția MPLF printr-o ligamentoplastie.

Medicul va face o incizie verticală, lungă de câțiva centimetri, pe fața superioară și internă a tibiei, apoi va preleva unul din tendoanele mușchilor ischio-gambieri de pe partea internă a tibiei. Noul ligament va fi poziționat și fixat de femur și rotulă prin mijloace chirurgicale moderne .

La sfârșitul intervenției, medicul chirurg va verifica stabilitatea rotulei ce asigura pozitia corecta a rotulei in santul femural.

Urmăriţi materialul video pentru a vedea cum se realizează reconstrucţia ligamentului femuro-patelar intern.

Complicații postoperatorii

La fel ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, pot apărea anumite complicații postoperatorii. Cele mai frecvente sunt flebita, algodistrofia și, uneori, infecția.

O nouă luxație a patelei produce, în cazuri extrem de rare, o nouă ruptură a MPFL in general in urma unui traumatism al genunchiului .

Citiţi şi Ruptura ligamentului încrucişat anterior (LIA)

Conduita postoperatorie

reconstructia ligamentului femuro-patelar internDupă reconstrucția ligamentul patelofemural intern, este necesară spitalizarea câteva zile. Timp de 48-72 de ore, genunchiul va fi imobilizat în extensie. Pacientul se va putea sprijini în membrul operat, cu ajutorul cârjelor, chiar de a doua zi după operație.

Reconstrucția ligamentul patelofemural intern determină atrofierea cvadricepsului femural, de aceea este extrem de importantă recuperarea acestui mușchi. Se recomandă electrostimulare musculară și fizioterapie pe o perioadă de 6-12 luni.

De asemenea, se recomandă aplicarea de gheață de mai multe ori pe zi, atât imediat după operație, cât și după activitățile recuperatorii.

Reluarea activităților sportive se face treptat, dar nu mai devreme de 3 luni de la intervenția chirurgicală. Condusul mașinii poate fi reluat după 6 saptamani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT