Artroscopie de Genunchi

Reconstrucția Ligamentului Femuro-Patelar Intern

Reconstructia ligamentului femuro-patelar intern se recomandă atunci când acesta este rupt, ceea ce cauzează instabilitate femuro-patelară.

Cum Se Realizează Reconstructia Ligamentului Femuro-Patelar Intern

Ligamentul patelo-femural intern (MPFL) este localizat în regiunea superioară și medială a genunchiului și se întinde de la rotulă la regiunea medială a femurului. MPFL este principalul stabilizator al rotulei, împiedicând luxarea acesteia în timpul flexiei genunchiului.

 Ruperea MPFL este, frecvent, determinată de luxația de rotulă.

Reconstructia Ligamentului Femuro-Patelar Intern Pas Cu Pas

Intervenția chirurgicală în cadrul căreia se va realiza reconstructia ligamentului femuro-patelar intern se va realiza sub anestezie generală sau regională. O tehnică recentă și inovatoare permite reconstrucția MPLF printr-o ligamentoplastie.

Medicul va face o incizie verticală, lungă de câțiva centimetri, pe fața superioară și internă a tibiei, apoi va preleva unul din tendoanele mușchilor ischio-gambieri de pe partea internă a tibiei. Noul ligament va fi poziționat și fixat de femur și rotulă prin mijloace chirurgicale moderne .

La sfârșitul intervenției, medicul chirurg va verifica stabilitatea rotulei ce asigura pozitia corecta a rotulei in santul femural.

Urmăriţi materialul video pentru a vedea cum se realizează reconstrucția ligamentului femuro-patelar intern.

Complicații Postoperatorii

La fel ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, pot apărea anumite complicații postoperatorii. Cele mai frecvente sunt flebita, algodistrofia și, uneori, infecția.

O nouă luxație a patelei produce, în cazuri extrem de rare, o nouă ruptură a MPFL in general in urma unui traumatism al genunchiului.

Citiţi şi Ruptura ligamentului încrucişat anterior (LIA) 

Conduita Postoperatorie

reconstructia ligamentului femuro-patelar internDupă reconstrucția ligamentului femuro-patelar intern, este necesară spitalizarea câteva zile. Timp de 48-72 de ore, genunchiul va fi imobilizat în extensie. Pacientul se va putea sprijini în membrul operat, cu ajutorul cârjelor, chiar de a doua zi după operație.

Reconstrucția ligamentului femuro-patelar intern determină atrofierea cvadricepsului femural, de aceea este extrem de importantă recuperarea acestui mușchi. Se recomandă electrostimulare musculară și fizioterapie pe o perioadă de 6-12 luni.

De asemenea, se recomandă aplicarea de gheață de mai multe ori pe zi, atât imediat după operație, cât și după activitățile recuperatorii.

Reluarea activităților sportive se face treptat, dar nu mai devreme de 3 luni de la intervenția chirurgicală. Condusul mașinii poate fi reluat după 6 saptamani.

Află mai multe

ruptura ligamentului patelofemural
Cum Se Realizează Reconstrucția Ligamentului Femuro-Patelar Intern

Ligamentul patelofemural intern (MPFL) este localizat în regiunea superioară și medială a genunchiului….

reconstructia ligamentului femuro-patelar intern
Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior

Ruptura ligamentului incrucisat anterior este una dintre cele mai frecvente leziuni intalnite la tinerii sportivi…

Sindromul de plica mediala
Sindromul De Plica Mediala: Care Sunt Cauzele Si Cum Se Trateaza?

Sindromul de plica mediala apare din cauze precum lovituri sau căzături în genunchi, stat prea mult în genunchi…

Recomandări

Dr. Tarek Nazer, meidc specialist ortopedie și traumatologie, vă oferă cele mai bune recomandări și vă pune la dispoziție cele mai noi metode de tratament.

Dr. Tarek Nazer

Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie 

Pentru Programare Și Întrebări:

SUNĂ ACUM

Apasă click mai sus pentru a programa un consult.

Certificări
Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT