Artroscopie de Genunchi

Sindromul de Plica Mediala: care sunt cauzele si cum se trateaza?

Sindromul de plica mediala apare din cauze precum lovituri sau căzături în genunchi, stat prea mult în genunchi, mișcări repetitive ale articulaţiei genunchiului, mai ales mişcările de flexie şi extensie specifice unor sporturi precum joggingul sau ciclismul.

Plica este un pliu aflat în capsula articulației genunchiului, al cărui rol este acela de a asigura o bună mobilitate a articulației. În articulație, există patru astfel de plici, dar numai una este mai frecvent afectată, și anume cea medială, care se interpune între rotulă şi femur.

 Ca urmare a acestor factori, plica mediala se îngroaşă şi dezvoltă cicatrici, fiind mult mai predispusă, în timp, să cauzeze probleme.

Simptome specifice sindromului de plică medială

Cea mai mare parte a sindromul de plica mediala este asimptomatic. Însă, o durere pe partea interioară a genunchiului poate semnala prezenţa unui sindrom de plică medială.

Frecvent, se poate instala o formă de rigiditate în regiunea anterioară sau antero-medială şi poate apărea senzaţia de instabilitate a genunchiului. De asemenea, la flexia și extensia gambei, poate apărea senzația de rupere în interiorul articulației.  În 1 din 2 cazuri, se constată un început de amiotrofie de cvadriceps.

Adesea, însă, cauza acestor simptome o reprezintă o leziune la nivelul meniscului intern.

Citiți și Bursita de rotulă, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi

Cum se diagnostichează sindromul de plică medială

Diagnosticarea începe cu examenul clinic. Medicul va încerca să identifice plica medială şi să determine unde este localizată durerea.

În situaţiile în care nu există un diagnostic clar, se recomandă efectuarea radiografiei, RMN-ului sau tomografiei computerizate. Radiografia va indica existenţa altor eventuale condiţii care pot genera durere. Pe baza RMN-ului se va determina dacă există leziuni de menisc și de ligamente. Tomografia computerizată va arăta faptul că plica s-a îngroșat.

De asemenea, în cazul în care se suspectează sindromul de plica mediala, se poate recomanda și efectuarea artroscopiei de genunchi, care va permite vizualizarea întregii articulații. Astfel, se poate constata inflamația plicii mediale.

Ce tratament este recomandat în sindromul de plica mediala

În general, în sindromul de plica mediala nu este necesară intervenție chirurgicală. Tratamentul urmărește doar reducerea inflamației. În acest scop se recomandă repaus, administrarea de antiinflamatoare, aplicarea de comprese cu gheață și masaj cu gheață și, de asemenea, ridicarea piciorului.

Se apelează la tratamentul chirurgical atunci când toate încercările de reducere a simptomelor au eșuat. Plica mediala este înlăturată artroscopic. Lipsa acesteia nu va cauza probleme în folosirea articulației genunchiului.

Citiți și Ce trebuie să știți despre entorsa de genunchi

Cum se face recuperarea

Dacă tratamentul a fost nechirurgical, activitatea normală poate fi reluată în patru-șase săptămâni, perioadă în care se recomandă exerciții de tonifiere a musculaturii, masaje, aplicări de gheață și terapie cu ultrasunete.

Postoperator, se recomandă kinetoterapia, care, într-o primă fază, va viza diminuarea durerii și a tumefierii. În următoarea fază, exercițiile vor fi ceva mai dificile și vor avea drept scop tonifierea musculaturii coapsei și recâștigarea mobilității genunchiului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT