Artroscopie de Genunchi

monturi

Monturile (Hallux Valgus) – Ce sunt si cum scapam de ele?

Ce sunt monturile?

Monturile reprezinta deformarea halucelui (degetul mare al piciorului) atunci cand capul metatarsianului devine proeminent si provoaca senzatie de disconfort si dureri mai ales cand se poarta încălțăminte mai ingusta. Monturile sunt o afectiune mai frecvent intalnita la femei decat la barbati, iar pe langa disconfortul de care sufera pacienta, multe femei devin complexate din cauza aspectului inestetic.

Acum, folosind metoda minim invazivă puteti uita de grija interventiei si de recuperarea grea post operatorie. Post operator o sa aveti doar 2 fire de sutura care se scot la 2 saptamani si ramaneti cu 2 cicatrici mici de intepatura.

Tipuri de Monturi 

Monturile se pot impartii in 3 categorii :

 –Monturi (Hallux valgus) incipiente in care deformitatea este foarte mica si unghiul de deviere intermetatarsian si metatarso-falangian este usor modificat, de obicei nu este dureros si prezintă semne de iritatie locala la nivelul pielii.

Monturi moderate, unde deformitatea este mai vizibila, cu un unghi de deviere intermetatarsian si metatarso-falangian mai mare, cu zona de eritem local la nivelul capului metatarsianului care se afla in contact cu încălțămintea,  provacand o zona inflamata și roșie local.

 – Monturi avansate unde devierea halucelui este foarte mare si asociata cu deformarea degetelor 2 si 3 ale piciorului prin devierea excesivă a varfului degetului mare catre interior, astfel ocupand spatiul si fortand celelalte degete de a capata forma de degete in gheare 

monturi

Tratament indicat la monturi si recomandari pentru a preveni avansarea monturilor

Din păcate, nu exista un tratament medicamentos sau terapeutic care sa faca ca monturile sa dispara sau sa nu mai avanseze, insa sunt metode de a intarzia evolutia, prin a schimba stilul de viata si incaltamintea pe care o purtam. 

Într-adevăr incaltamintea ingusta sau tocurile nu sunt cauza de apariție a monturilor, insa ele sunt considerate factori favorizanti pentru a grabi deformarea, astfel schimband stilul de incaltaminte in unele mai largi si fara toc pot intarzia evolutia si sa reduca din dureri in cazurile incipiente sau moderate. 

Toate tipurile de dispozitive dedicate pentru monturi nu pot face ca acesta deformitate sa dispara, ci doar ajuta la reducerea durerii si la incetinirea evolutiei.

Exercițiile fizice specifice pot de asemenea intarzia evolutia monturilor, iar tratamentul definitiv mai ales in cazurile moderate sau avansate unde sunt si dureri asociate activităților zilnice se pot trata doar chirurgical.

Tratamentul chirurgical (operatia de monturi)

Nu ezitaţi sa efectuati tratamentul chirurgical, deoarece are un rezultat mai bun in stadiile moderate când apare durerea fata de cele avansate cu deformare mare ale degetelor. Apelati intotdeauna la un medic cu experienţa si la curent cu toate metodele noi de tratament a monturilor.

Exista cel putin 10 tehnici diferite atunci cand vorbim despre operatia de monturi, fiecare tehnica corecteaza un anumit unghi, iar atunci cand vorbim de defomitate in hallux valgus exista 2 unghiuri pe care le corectam (unghiul intermetatarsian si unghiul metatarso-falangian), iar de multe ori este necesar sa aplicam mai multe tehnici de corectie in același timp pentru a obtine pozitia anatomica corecta. Aceste metode de corectie chirurgicale pot fi aplicate la nivelul osului sau a tesutului moale pentru a obtine pozitia anatomica finala, cele mai folosite tehnici sunt osteotomiile de timp (Scarf, Akin Wedge) si la tesuri moi Mcride. 

Cum scapam de monturi? 

Scapa de Monturi (Hallux valgus) in 20 de minute, pare incredibil pentru multe persoane, dar este foarte adevarat, folosind metode minim invazive si chirurgia artroscopia poti scapa de monturi in stadiile incipiente. Poti scapa de monturi, de aspectul inestetic si de dureri folosind 2 incizii mici de 1 cm fiecare, Dr Tarek Nazer a efectuat sute de astfel de operatii in Mare Britanie unde pacientul este internat pentru cateva ore iar apoi pleaca acasa pe piciore fara carje si fara gips.

scapa de monturi
monturile

Ce este operatie monturi minim invaziva? 

Operatie monturi minim invaziva înseamnă o incizie mai mica si o recuperare mai rapida dupa operatie, fara a fii nevoie de imobilizare sau stat la pat saptamani intregi. Aceasta operatie monturi minim invaziva este adresata pacientilor cu forme incipiente sau moderate, rareori se pot aplica si in cazurile avansate, motiv pentru care este indicat sa ne adresam medicului ortoped la primele semne de dureri pentru a putea beneficia de operatie monturi minim invaziva. 

Cat costa operatia de monturi ? 

Cum am mentionat mai sus exista cel putin 10 tehnici diferite aplicabile in functie de fiecare caz in parte, se pot  efectua una sau mai multe tehnici pentru a obtine un rezultat final in pozitie anatomica, iar costul unei operatii de monturi variaza intre 4500-6000 ron in functie de deformitate si materialul de osteosinteza folosit. 

Surburile folosite la monturi trebuiesc scoase? La cat timp? 

Din fericire folosim șuruburi speciale din titan care nu necesita sa le mai scoatem si sunt compatibile cu RMN, asta inseamna ca putem sa facem RMN fara sa fie nevoie de inca o intervenție pentru ablatia șuruburilor. 

Cat dureaza recuperarea dupa operatia de monturi (Hallux Valgus)?

Recuperare este intre 2-6 saptamani, in care pacientul poate calca pe picior imediat dupa interventie cu ajutorul unei orteze speciale fara a fi nevoie de carje sau cadru de mers post operator. 

Pot sa reapara monturile odata operate?

Metodele vechi de tratament chirurgical aveau o rata foarte mare de recidiva din cauza ca nu se corecta axul anatomic al degetului, ci doar se indeparta porțiunea proeminenta, folosind metodele noi se asigura o reconstrucție anatomica a unghiurilor iar rata de recidiva scade foarte mult . 

Cand pot sa conduc masina dupa operația de monturi?

Condusul este interzis pana la recuperarea completa a piciorului, fac excepție cei care se opereaza la piciorul stang si conduc masini cu cutia automata ce le permite sa conduca fara a fii nevoie sa foloseasca piciorul operat.

Recomandare:

Dr. Tarek Nazer a efectuat sute de astfel de operatii in Mare Britanie unde pacientul este internat pentru cateva ore si apoi pleaca acasa pe piciore fara carje si fara gips.

Monturi Hallux Valgus, cauze si tratament:

Cum decurge operatie de Monturi:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT