Artroscopie de Genunchi

artroscopia de umar

Artroscopie de Umar: Ce afectiuni trateaza si cat costa interventia?

Ce este artroscopia de umar? 

Artroscopia de umar este o metoda sigura, simpla si minim invazivă ce se folosește  pentru a rezolva multiple probleme ale umărului,  folosind 3 incizii mici prin care se introduce in spatiul intra-articular o camera care mareste de 10 ori imaginea si diferite instrumente chirurgicale fine prin care rezolvam diferite afecțiuni ale umarului.

Metodele clasice de tratament cu incizii si cicatrici mari,  intarzie vindecarea si face recuperarea mult mai grea.

Artroscopie de umar inseamna introducerea unei camere mici, ce va permite medicului o buna vizualizare a tuturor structurilor anatomice care se afla in articulatia umarului si rezolvarea a aproape 90% din cele mai frecvente afecțiuni  ale acestuia.

Operatia de artroscopie de umar se face folosind anestezie generala, cu așezarea pacientului in pozitie speciala si se folosesc instrumente foarte mici și fine. 

Ce afectiuni se pot trata prin artroscopia de umar?

Artroscopia de umar trateaza urmatoarele afectiuni: atroscopia de umar

–       Leziune de coafa rotatorie (Supraspinos, subscapular)

–       Leziunea de labrum ( sutura, debridare) 

–       Leziune de cartilaj sau artroza scapulo-humerala

–       Impingement subacromial 

–       Indepartarea de osteofite sau de corp liber intraarticular

–       Capsulita retractila 

–       Luxatie recidivanta de umar

–       Leziune a tendonului bicipital 

–       Leziuni de ligamente 

În timpul unei artroscopii, chirurgul ortoped poate trata mai multe patologii ale umarului in aceeași interventie chirurgicala.

Medicul va introduce artroscopul in umar printr-o mica incizie. Acest artroscop este conectat la un monitor video din sala de operație.

Se inspectează toate tesuturile articulatiei umarului si zona de deasupra articulației. Aceste tesuturi includ cartilajul, oasele, tendoanele si ligamentele.

Artroscopic se poate repara orice tesut deteriorat. Pentru a face acest lucru, chirurgul dumneavoastră face încă 1 pana la 3 incizii mici si introduce alte instrumente prin ele. O ruptura dintr-un muschi, tendon sau cartilaj este fixata, iar orice tesut deteriorat este indepartat.

Chirurgul poate efectua una sau mai multe din aceste proceduri în timpul operatiei. 

  • Artroscopia de umar pentru repararea coafei rotatorilor: 

Atunci cand coafa rotatorie sufera o leziune, marginile tendonului sunt reunite. Tendonul este atasat la os cu suturi speciale sau ancore, ce sunt adesea folosite pentru a ajuta la atasarea tendonului la os.

Ancorele pot fi din metal sau plastic și nu trebuie sa fie îndepărtate dupa operatie.

  • Artroscopia de umar pentru sindromul de impingement: 

Țesutul deteriorat sau inflamat este curatat in zona de deasupra articulației umarului. O crestere osoasa (osteofit) pe partea inferioara a acromionului provoaca adesea sindromul de impingement iar osteofitul poate provoca inflamații si dureri în umar.

  •  Artroscopia de umar pentru instabilitatea umarului:

Daca aveți o ruptura de labrum, chirurgul o va repara artroscopic. Labrumul este o structura fibro-cartilaginoasa care acopera marginea articulatiei umarului.

Ligamentele care se atasează la aceasta zona vor fi, de asemenea, reparate. Leziunea Bankart este o ruptura de labrum in partea inferioara a articulatiei umarului.

O leziune SLAP implica labrumul și ligamentul de pe partea superioara a articulatiei umarului.

La sfârșitul intervenției chirurgicale, inciziile vor fi inchise cu sutura si acoperite cu un pansament (bandaj). Majoritatea chirurgilor fac fotografii de pe monitorul video din timpul procedurii pentru a va arata ce au gasit și tratamentele care au fost facute.

Cat dureaza o artroscopie de umar? 

Artroscopia de umar poate dura intre 40-120 de minute, se efectueaza cu anestezie totala sau regională la nivleul plexului brahial, iar pacientul se pozitioneaza in pozitia laterala sau beach chair postion.

artroscopia de umar

 

Cat costa o interventie de artroscopie de umar? 

Costul pentru o artroscopie de umar difera in functie de patologia tratată si daca este sau nu nevoie de anumite dispozitive medicale de fixare (șuruburi, ancore, suturi) si daca este una sau mai multe probleme intra-articulare de rezolvat. 

O artroscopie de umar simpla costa aproximativ 5500 ron la un spital privat, pretul poate ajunge si la 10000 ron daca este un caz mai complex cu multiple patologii. 

Inainte de artroscopia de umar spuneți medicului dumneavoastră ce medicamente luati. Aceasta include medicamente, suplimente pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.

În perioada dinaintea intervenției chirurgicală cu aproximativ 2 săptămâni, se recomanda sa se urmeze următoarele indicații:

Vi se poate cere sa incetați temporar sa luati anticoagluante. Acestea includ aspirina, Plavix, Sintrom si alte medicamente.

Intrebați medicul dumneavoastra ce medicamente ar trebui sa luati in continuare in ziua operatiei.

Daca aveti diabet zaharat, boli de inima sau alte afectiuni medicale, chirurgul va poate cere sa va adresati medicului dumneavoastra care va trateaza pentru aceste afectiuni.
Dacă fumezi, incearca sa te opresti. Fumatul poate incetini vindecarea ranilor si a oaselor.

Spuneti medicului dumneavoastra orice raceala, gripă, febra, eruptie de herpes sau alte boli pe care le-ati putea avea inainte de operație.

In ziua operatiei de artroscopia de umar urmați instrucțiunile despre momentul în care sa opriți ingestia de lichide și mâncare.

Luati orice medicament care trebuie sa il luati cu o inghititura mica de apa.

Recuperarea dupa artroscopia de umar 

Recuperarea dupa o artroscopie de umar dureaza intre 3-6 saptamani, de cele mai multe ori nu necesita imobilizarea post operator, iar recuperarea incepe pasiv sau activ in funcție de patologia tratată. Recuperarea dupa artroscopia de umar corecta joaca un rol foarte important in rezultatul final, iar echipa de recuperare din cadrul clinicii Masaya urmeaza protocale personalizate pentru fiecare pacient si pentru fiecare patologie in parte.  

Dr Tarek Nazer, medic ortoped cu experiența de 10 ani in cele mai mari spitale din Marea Britanie si din Europa, este supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva  si are cea de-a doua specializare in Medicina Sportiva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT