Artroscopie de Genunchi

tunel carpian

Tunel Carpian – Cauzele Aparitiei si Tratament

Ce este Tunel Carpian? 

Sindrom de tunel carpian, o afectiune care se datoreaza compresiei nervului median la nivelul inchieturii mainii, ce se manifesta prin senzatie de amorteala si de furnicaturi la nivelul degetelor mainii cu exceptia degetului mic.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic , uneori fiind necesara completarea cu un examen de electromiograma (EMG) asociat si cu testul vitezei de conducere nervoasa pentru a indica gradul afectarii nervului median.

Care sunt cauzele aparitiei tunelului carpian? 

Cele mai frecvente cauze sunt datorate unei miscari repetate cum ar fi tasatarea, scrisul sau folosirea mâinilor si a degetelor in mod repetat la munca (mecanici, coafor). Alti factori  favorizanți ar tine de boli asociate (Diabet, hipertiroidism, obezitate, boli reumatice) sau predispozitie genetica. 

Care sunt simptomele?

In fazele incipiente pacienții simt un disconfort asociat cu dureri mici si furnicaturi la munca repetata sau la anumite activități, in cazurile moderate disconfortul creste si apar furnicăturile la activtatiile usoare din timpul zilei.

Iar in cazurile avansate disconfortul, amorteala si furnicaturile sunt persistente chiar si in timpul noptii si se accentueaza la actvitatii foarte usoare, pot fi insotite si de impotenta funcțională partiala din cauza durerii. 

Tratament tunel carpian 

In fazele mai incipiente tratamentul implica reducerea activitatii care provoaca disconfortul, imobilizarea in orteza pe timpul noptii si exercitii usoare de recuperare.

In stadiile moderate se recomanda orteza timp de 7-14 zile, proceduri de fizioterapie si infiltratii locale. 

In stadiile avansate se recomanda tratamentul chirurgical de decompresie a nervului median folosind metoda minim invaziva. 

Operatia de tunel carpian te scapa de amorteala si dureri de mana, aceasta operatie se poate face folosind anestezie locala, iar durata operatiei este de 15 minute.

Dr Tarek Nazer, foloseste o tehnica moderna pentru decompresia nervului median, printr-o incizie mica de 3 cm prin care se elibereaza nervul, iar postoperator scăpați de dureri si de senzatia de amorteala inca din prima zi.

Tratamentul chirurgical este minim invaziv,  printr-o incizie mica si recuperarea este rapida.

De ce sa tratezi tunelul carpian cu ajutorul tratamentului chirurgical? 

In cazurile mai avansate de compresie a nervului median, acesta sufera modificări degenerative din cauza compresiei, iar in cazul in care tratamentul chirurgical este amanat foarte mult riscam sa avem probleme ireversibile ale nervului iar simptomele se persiste si dupa eliberarea nervului ulterior. 

Cat costa operatia? 

Operatia de tunel carpian se poate realiza folosind anestezie locala, fara sa se supună riscurilor de anestezie totala, durata interventiei este de 15-20 de minute si exista 2 metode de tratament chirurgical : 

– Metoda endoscopica folosind 2 incizii mici unde medicul patrunde cu camera mica si sub controlul camerei se practica divizia ligamentului transvers si se elibereaza nervul median, aceasta avand un dezavantaj la rata de recidiva mai mare comparativ cu metoda minim invaziva 

– metoda minim invaziva de eliberare a nervului median : folosind o incizie mica de 3 cm, unde se practica disectia pana la nivelul ligamentului transvers, se protejeaza nervul si se practica eliberarea distala si proximala a nervului median. 

Prețul operatiei de tunel carpian  este 2000 Ron.

Metodele de preventie ale sindromului de tunel carpian:

Nu exista metoda sigura de a preveni 100 % aparitia de sindrom de tunel carpian, insa sunt cateva sfaturi care scad sansele de apariție a unei compresii la nivelul nervului median 

– Evitati munca repetata cu maniile 

– Evitati miscarile de flexie sau extensie maxima si mentinerea prelungita in aceste poziții 

– Nu stati cu mainiile pe o suprafata dura 

– Faceti pauze dese daca aveti munca care solicita mana in mod frecvent 

– Mergeti la medic la primele semne de durere sau amorteala ale degetelor 

Dr Tarek Nazer, medic primar ortoped cu experiența de 5 ani in cele mai mari spitale din Marea Britanie este supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si in prezent efectuează cea de-a doua specializare in Medicina Sportiva, prin contractele speciale cu spitalele private toate intervențiile chirurgicale sunt la un pret foarte avantajos. 

Pentru programari si intrebari: 0721.197.077

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT