Artroscopie de Genunchi

Artroza: Simptome și Tratament

Artroza este o formă de reumatism degenerativ, care determină deteriorarea progresivă şi ireversibilă a cartilajului.

În cele ce urmează, vom vorbi despre simptomele şi tratamentul artrozei.

Simptomele artrozei

Principalul simptom al artrozei este durerea, care variază în funcţie de articulaţia afectată. Durerea specifică artrozei are câteva particularități:

  • Este declanșată și amplificată de mișcare;
  • Încetează sau se diminuează în repaus;
  • Este de intensitate mică dimineața, dar intensitatea ei crește pe parcursul zilei și se accentuează seara;
  • Pe parcursul nopții, poate fi atât de puternică încât pacientul se trezește;
  • Reapare de fiecare dată când articulația este supusă unui efort. Spre exemplu, mersul provoacă dureri puternice în cazul pacienților cu coxartroză, urcatul scărilor determină apariția durerii în cazul celor afectați de gonartroză, iar ridicarea brațului este dureroasă atunci când pacientul suferă de artroză la nivelul umărului.

 

Un alt simptom al artrozei este jena funcțională, care se traduce prin limitarea mobilității articulației afectate de artroză. Limitarea anumitor mişcări este în legătură directă cu intensitatea durerii. Articulaţiile sunt sensibile şi lipsite de supleţe. Mişcările îşi pierd, aşadar, din amplitudine. Sarcinile cotidiene devin, astfel, greu de îndeplinit. Spre exemplu, în cazul artrozei mâinii, care afectează articulaţia, pacientului îi este aproape imposibil să deschidă un borcan. În cazul gonartrozei, pacientul va urca cu mare greutate o scară.

Articulaţiile artrozice nu sunt, în principiu, nici roşii, nici fierbinţi. Uneori, pot fi umflate atunci când există o acumulare de lichid (de regulă, la genunchi).

Într-un stadiu mai avansat al artrozei, se dezvoltă excrescenţe osoase (osteofite), în principal la nivelul degetelor de la mâini şi al degetelor mari de la picioare. Pe termen lung, osteofitele determină deformarea articulaţiei, care, cu timpul, devine rigidă.

Citește și Hallux rigidus: cauze, simptome și tratament

Metode de tratament al artrozei

Tratamentul artrozei se desfăşoară pe mai multe direcţii:

  • Purtarea ortezelor permite diminuarea durerii prin susţinerea articulaţiei şi împiedică mărirea gradului de deformare. Ortezele se folosesc, cu precădere, în cazul artrozei localizate la nivelul degetelor.
  • În perioadele puseelor de durere, este recomandat repausul. Totuşi, acesta nu trebuie să fie prea lung, altfel articulaţia va fi destul de greu de remobilizat. În afara puseelor de durere, se recomandă efectuarea de exerciţii moderate. De exemplu, în cazul coxartrozei, se recomandă mersul pe bicicletă întrucât întreţine masa musculară uzând mai puţin cartilajul.
  • Durerea este ameliorată la administrarea unor medicamente precum analgezice, de antiinflamatoare nesteroidiene sau prin infiltraţii intraarticulare cu antiinflamatoare steroidiene sau acid hialuronic.
  • Kinetoterapia este indispensabilă întrucât previne anchilozarea articulaţiei. În plus, kinetoterapia favorizează mobilitatea articulaţiei şi tonifiază muşchii din vecinătate.
  • Alte metode prin care este ameliorată durerea sunt fizioterapia, masajele, curele hidrominerale, acupunctura, electroterapia.
  • Intervenţia chirurgicală preventivă permite restabilirea condiţiilor mecanice corecte în caz de anomalie a articulaţiei: luxaţie congenitală de şold, genu varum, scolioză etc. Chirurgia conservatoare este, uneori, utilă la nivelul şoldului şi genunchiului. În cazurile evoluate invalidante, pacientul este supus unei rezecţii articulare, unei artrodeze (blocarea definitivă a articulaţiei), însă, cel mai adesea acestuia i se recomandă protezarea articulaţiei.

Citește și Când este necesară proteza de șold

Urmărește acest video pentru mai multe detalii:

https://www.youtube.com/watch?v=CmPBSpUCT0U&t=397s  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT