Montul apare atunci când, între primul metatarsian și prima falangă, se formează un unghi, iar devierea degetului mare determină apropierea acestuia de restul degetelor. Operația de monturi are în vedere realinierea degetului mare și este singurul tratament care dă rezultate în cazul acestei afecțiuni.
Tratamentele alternative ale monturilor (purtarea ortezelor, a încălțămintei adaptate) nu corectează deformarea, ci doar îi încetinește evoluția și suprimă durerea.
Cum se realizează operația de monturi pas cu pas
Operația de monturi se realizează, pentru un singur picior o dată, sub anestezie locală și, în general, durează între 40 și 60 de minute. Tehnica folosită este osteotomia, prin care chirurgul secționează primul metatarsian și prima falangă care formau unghiul vinovat de devierea degetului. Aceste fragmente de oase sunt îndepărtate, în timp ce fragmentele rămase sunt fixate cu șuruburi în poziție anatomică.
Citiți și De ce apar monturile și cum poate fi limitată evoluția lor
Astfel, este restabilită morfologia degetului mare. Mersul poate fi reluat la 24 de ore de la intervenție cu ajutorul unor pantofi special concepuți pentru a favoriza sprijinul pe călcâi. Aceste încălțări speciale trebuie purtate trei-patru săptămâni. Uneori, după operația de monturi, se recomandă efectuarea de exerciții speciale pentru accelerarea recuperării mobilității piciorului.
Iată cum se desfășoară intervenția chirurgicală:
Când se poate apela la tratamente alternative ale monturilor
Tratamentele alternative ale monturilor sunt menite să amelioreze durerea, dar nu pot corecta deviația. Împotriva durerii, se pot administra analgezice, se poate apela la fizioterapie și se pot face masaje drenante al căror scop este acela de a reduce edemul și, în consecință, de a ameliora durerea.
În monturile incipiente, atunci când deformația nu este mare, împotriva durerii sunt utile și ortezele, care sunt de mai multe tipuri: cele care pot fi purtate în timpul deplasării, în încălțăminte; cele plantare (talonetele); cele care pot fi purtate pe timpul nopții. În cazurile avansate, însă, utilizarea ortezei poate duce la distrugerea articulației (hallus rigidus iatrogen).
De asemenea, există pansamente speciale al căror rol este acela de a reduce contactul zonei cu interiorul încălțămintei.
Pentru ameliorarea durerii și încetinirea evoluției monturilor, se recomandă încălțămintea fără tocuri (tocurile pot avea, cel mult, 3-4 cm), cu vârfuri rotunjite sau pătrate și cu talpă moale, flexibilă.
De ce nu este bine să tratăm monturile cu remedii naturiste
Remediile naturiste nu reprezintă tratamente alternative pentru monturi! Și asta deoarece niciun tratament naturist nu va putea corecta deformația osoasă. În plus, mare parte din tratamentele naturiste sunt pe bază de iod concentrat sau sunt macerate care fac mai mult rău, în sensul în care pot cauza arsuri grave și infecții ale pielii de la nivelul montului.
Operația de monturi reprezintă singurul tratament care corectează deformația degetului mare, acționând asupra cauzei și nu asupra efectului.