Artroscopie de Genunchi

aparitii media

Leziune Tendon Rotulian: ce este si cum se trateaza?

Leziune tendon rotulian este destul de rară, întrucât tendoanele sunt foarte rezistente, cel rotulian în mod special. Acestea sunt capabile să reziste unei presiuni de 7-8 ori mai mare decât presiunea exercitată de greutatea corporală.

Ruptura de tendon rotulian survine, de obicei, în contextul unei tendinite cronice și este mai frecventă la pacienţii de sex masculin, care nu au împlinit 40 de ani, sedentari, dar şi in cazul atleţilor. Consecinţa leziunii de tendon patelar este incapacitatea de a mai realiza extensia genunchiului.

Ce este tendonul rotulian

leziune tendon rotulianTendoanele sunt structuri fibroase conjunctive care provin din muşchi şi se inserează pe oase, unind aceste două structuri.

Tendonul rotulian este parte a articulaţiei genunchiului şi leagă atât rotula, cât şi tendonul cvadricepsului de tibie. Acesta este un tendon, oarecum atipic, întrucât se aseamănă mai mult unui ligament care leagă două oase, în cazul de faţă rotula şi tibia. În realitate, tendonul patelar este continuarea tendonului cvadricepsului, rolul său fiind acela de a transmite forţa cvadricepsului către tibie şi de a favoriza extensia genunchiului.

Cauzele de ruptura de tendon patelar

Principalele cauze ale ruperii tendonului sunt:

  • slăbirea tendonului, determinată de tendinita patelară, de boli cronice precum insuficiență renală cronică, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, infecții și de administrarea de corticosteroizi;
  • traume determinate de căderi sau sărituri.

Riscul apariției unei leziuni de tendon patelar crește în cazul în care pacientul a suferit anterior o artroplastie totală de genunchi sau o reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior.

Principalele simptome în leziune tendon rotulian

Ruptura de tendon patelar este urmată de simptome precum o durere violentă şi incapacitatea de a mai flexa/întinde genunchiul. Rotula este împinsă în sus de muşchiul cvadriceps, întrucât acesta din urmă nu mai este fixat de tibie.

Genunchiul se umflă, înroşeşte şi devine fierbinte.

Citiți și Cum se realizează reconstrucția ligamentului femuro-patelar intern

Cum se stabileşte diagnosticul de ruptură de tendon patelar

ruptura de tendon rotulianÎn prima fază, medicul va evalua genunchiul, încercând să stabilească localizarea durerii şi urmărind mişcările care amplifică durerea. Simptomul specific rupturii tendonului patelar este incapacitatea de a întinde genunchiul.

Evaluarea ţesuturilor musculo-tendinoase se face cu ajutorul ecografiei şi a examenului RMN.

Citiți și Tot ce trebuie să știm despre luxația de rotulă

Metode de tratament pentru leziune tendon rotulian

În cazul în care avem de-a face cu o leziune parţială a tendonului rotulian, se recomandă şedinţele de fizioterapie, hidrokinetoterapie şi repausul. Totodată, medicul poate recomanda imobilizarea genunchiului cu ajutorul unei orteze și sprijin în cârje pe o perioadă de până la șase săptămâni.

În situaţia în care s-a produs o ruptură totală a tendonului, se recomandă intervenţia chirurgicală care are drept scop reconstrucţia/repararea tendonului, acesta putând fi prelevat de pe partea interioară a gambei. Postoperator, se recomandă imobilizare în extensie totală până la trei săptămâni, după care va începe etapa de mobilizare activă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT