Gonartroza este una dintre cele mai comune şi, totodată, invalidante afecţiuni ale membrului inferior. Ea afectează 65% dintre persoanele trecute de vârsta de 65 de ani şi 80% dintre cele trecute de 80 de ani.
Dezvoltarea artrozei la nivelul genunchiului este favorizată de factori precum moștenirea genetică, vârsta, sexul (boala se dezvoltă cu precădere la femei), traumatisme repetate la nivelul genunchiului sau vindecate incorect, suprasolicitarea articulației timp îndelungat sau excesul de greutate.
Ce este gonartroza
Gonartroza se caracterizează prin deteriorarea excesivă a cartilajului articulaţiei genunchiului. Cel mai adesea, gonartroza afectează articulaţia dintre femur şi tibie, însă poate fi afectată şi cea dintre rotulă şi femur. Cele două localizări pot fi asociate în 15-20% dintre cazuri.
În general, gonartroza se dezvoltă la ambii genunchi şi evoluează progresiv, putând afecta toate structurile articulaţiei şi osul aflat sub cartilaj.
Citeşte şi Leziune de cartilaj
Gonartroza: simptome şi diagnosticare
Principalele simptome ale bolii sunt dificultăţile apărute la mers şi la urcatul şi coborâtul scărilor. Şi asta pentru că uzura cartilajului determină o pierdere a mobilităţii articulaţiei, ceea ce duce la limitarea mişcărilor şi chiar la mersul şchiopătat. Alte simptome sunt durerea şi tumefierea articulaţiei.
Aceste simptome se resimt mai intens după câteva ore de inactivitate, spre exemplu dimineaţa.
Diagnosticul de gonartroză se stabileşte în urma evaluării mobilităţii genunchiului şi a condiţiilor în care apare durerea. Diagnosticul este confirmat de o radiografie, care permite şi determinarea zonei afectate.
Gonartroza: tratament
Deşi gonartroza nu poate fi vindecată, un tratament adecvat şi un stil de viaţă sănătos pot încetini evoluţia ei. Administrarea de analgezice este, în general, necesară pentru a atenua durerea şi a calma inflamaţia.
În cazurile mai grave, se recomandă infiltraţii cu acid hialuronic, PRP sau cu celule stem. Pe lângă tratament, este necesar repausul în cazul apariţiei durerii. De asemenea, este de dorit şi pierderea kilogramelor în plus care solicită inutil articulaţiile. Totodată, mai mult decât benefice în cazul gonartrozei sunt exerciţiile fizice uşoare şi kinetoterapia.
În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă rezultatele dorite, se recomandă intervenţia chirurgicală. În funcţie de starea pacientului şi de gradul de afectare a articulaţiei genunchiului, se poate interveni chirurgical în trei moduri: efectuarea fie a unui lavaj articular care să elimine microparticulele care favorizează inflamaţia, fie a unei osteotomii care va corecta deviaţia axului piciorului în scopul reechilibrării genunchiului, fie a artroplastiei , prin care se înlocuieşte articulaţia cu o proteză de genunchi.
Urmăriţi materialul video pentru a vedea diferenţa dintre un genunchi cu gonartroză şi unul sănătos.