Exista mai multe metode de refacere a cartilajului articular, recomandarea pentru fiecare facandu-se în funcție de gravitatea, de suprafața sau de originea leziunii, dar și datele pacientului, cum ar fi varsta sau greutatea.
Ce este cartilajul articular
Cartilajul articular este un țesut cu rol dublu: protejeaza osul de agresiunile biomecanice, repartizând forța șocurilor (rol amortizor); reduce frecarea dintre suprafețele articulare prin faptul că faciliteaza alunecarea acestora.
Cartilajul articular are între 1 și 4 mm grosime și este format dintr-o matrice extracelulară și din celule specializate numite condrocite. Nu este nici inervat, nici vascularizat, prin urmare, nu se poate regenera singur.
Cartilajul adultului este foarte vulnerabil. Traumatismele și afectiunile de la nivelul lui pot cauza leziuni tisulare ireversibile care pot evolua catre artroza.
Leziunile de cartilaj articular se tratează chirurgical, fie prin metode conservatoare și paleative (lavaj articular, debridare), fie prin metode reparatoare.
Metode conservatoare de tratament al cartilajului articular
Aceste doua tehnici se recomanda in cazul leziunilor de cartilaj reduse ca suprafata.
1. Lavajul artroscopic este recomandat in special in caz de artroza și presupune indepartarea resturilor de cartilaj, a enzimelor și factorilor care întrețin inflamația. Ameliorarea este, insa, temporara.
2. Debridarea artroscopica este recomandata cu precadere in cazul traumatismelor și presupune eliminarea prin artroscopie a fragmentelor libere de cartilaj, de menisc sau de membrana sinoviala și a altor fragmente desprinse parțial.
Cele mai frecvente metode de refacere a cartilajului articular
1. Metoda microfracturilor (a forajelor) presupune efectuarea unor perforații (foraje) în cartilaj cu scopul de a obține o zonă de microfracturi, în acest fel producându-se sângerarea și fiind activat și procesul de vindecare. Tehnica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) se recomandă în cazul leziunilor de cartilaj mai mici de 15 mm și pacienților care au sub 50 de ani și indice de masă corporală sub 25.
După operație, pacientul merge cu ajutorul cârjelor timp de 4-6 săptămâni fără să se sprijine pe piciorul operat. Apoi, acesta va urma un program de recuperare, dublat de infiltrații cu acid hialuronic sau cu celule stem și de tehnica PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite).
2. Metoda grefei osteocondrale (mozaicoplastie) presupune transplantarea unor cilindri de cartilaj recoltați dintr-o zonă donatoare, și anume din părțile laterale ale cartilajului, în zonele cu defect de cartilaj. După inspectarea zonei cu leziune de cartilaj și tratarea leziunilor asociate (leziune de menisc sau de ligament), dacă acestea există, se trece la pregătirea zonei lezate pentru transplant.
După debridarea acesteia, medicul va recolta cartilaj sănătos din zona donatoare și-l va transplanta în zona afectată. Diametrul cilindrilor de cartilaj sănătos trebuie să fie cu aproximativ 1 mm mai mare decât diametrul zonei în care vor fi grefați, iar lungimea acestora cam de 1,5 mm.
Postoperator, pacientul nu se va sprijini în piciorul operat aproximativ șase săptămâni, după care va urma un plan de recuperare și va face infiltrații cu PRP sau cu celule stem.
Citește și Gonartroza, boala care imobilizează genunchiul
3. Metoda implantării condrocitelor autologe constă în prelevarea de condrocite pentru a fi cultivate in vitro, urmând ca acestea să se reimplanteze în defectul cartilaginos.
Metoda presupune, așadar, două intervenții chirurgicale, prima fiind efectuată în scopul prelevării de celule, iar cea de-a două în scopul reimplantării acestora.
Rezultate pozitive se obțin în cazul a 80-85% dintre pacienți, însă dezavantajul major al acestei metode de refacere a cartilajului articular este prețul ridicat, acesta variind între 8000 și 10000 de euro.
Domnule doctor tarek.Am 70 de ani si de circa doi ani sufar de o gonartroza la ambi genunchi.Am incercat o interventie minim invaziva la spitalul militar din brasov artroscopica la un genunche…dar fara nici un rezultat.
In situatia mea care cred ca nu e foarte grava deoarece am dureri doar dupa circa 15 -30 de minute de mers pe jos,dar cind stau pe loc nu ma doare deloc nici cind dorm.Deasemeni sint supraponderal am 108kg.
va intreb?Credeti ca implantul de celule stem extrase tot dela mine poate rezolva problema?Si daca da …In cite sedinte?
Si daca se poate este aceasta interventie de durata?respectiv 10-15 ani,,ca mai mult bate la ochi.(omica gluma,sper sa va placa)
Cu deosebit respect si stima.Astept parerea domniei voastre.
Buna seara
teoretic da se poate efectua si are rezultate foarte bune, insa pentru a raspunde mai contrect ar trebui sa va vad si sa va examinez .
va astept la o consultatie .
Buna ziua
In situatia mea, un medic a refuzat sa faca microfracturi din cauza axului in deviatie. Leziunea se afla pe platoul tibial extern.
Se recomanda AMIC cand exista un oarecare grad de deviatie patologic? (12-15 grade valgus) . Sau necesita osteotomie concomitent? Poate exista probleme/neconcordante intre protocolul de recuperare pt osteotomie cu cel pentru microfracturi/AMIC?
Multumesc
Buna ziua
Este greu sa va raspund la intrebarea asta fara sa vad , teoretic da se poate face AMIC fara osteotomie dar trebuie sa examinez ca sa va spun sigur
Buna ziua,
Dupa un accident suferit de sotul meu, abia dupa 3 luni prin RMN a fost diagnosticat cu fractura de platou tibial extern de tip Schatzer II (fractura cominutiva, cu infundare, a platoului tibial lateral). Opiniile medicilor sunt diferite, recomanda fie interventie chirurgicala cu protezarea genunchiului, fie recuperare prin fizioterapie si balneologie. Oricum, gonartroza pare greu de evitat, se pare. Exista variante moderne, mai putin invazive decat artroplastia genunchiulu , chiar daca se intervine chirurgical pentru a recupera cartilajul platoului tibial? Ce recomandari aveti dvs, domnule doctor? Multumesc mult pentru amabilitate!
cati ai aveti si daca ati avut probleme cu genunchiul inainte de fractura ?
Buna seara,
Dupa interventia artroscopica la menisc din 16 iulie 2019 si recuperarea aferenta nu am avut probleme timp de 2 luni. Ulterior, au inceput dureri constante si schiopatat major. Am facut un RMN:
„Diagnostic de trimitere: Ruptura menisc intern gen stg. op.
Regiunea anatomică examinată: RMN – GENUNCHI STANG NATIV
Rezultat
Acumulare fluidă patologică intrarticulară şi în bursa suprapatelară. Acumulare fluidă închistată în jurul tendonului muşchiului popliteu. Degenerare şi fisuri verticale la nivelul cartilajului patelar şi eroziune osoasă subcondrală
patelară la nivelul feţei mediale. Ruptură parţială a retinacului patelar extern. Pensarea spaţiului articular femuro-tibial medial cu reducerea în grosime şi pierdere de cartilaj articular, eroziuni osoase subcondrale şi mici arii de edem osos. Ruptură complexă în cornul posterior al meniscului medial. Menisc lateral integru, fără modificări patologice de semnal. LIA, LIP, ligamente colaterale, ligament patelar integre. Retinacul patelar intern integru. Geode milimetrice tibiale periarticulare tibio-…”. Ce imi recomandati? Va multumesc!
Buna ziua! Am 43 de ani si de 4 ani am 8nceput sa am dureri la genunchi prima data apoi la umarul drept si coloana , durerea la genunchi si coloana nucsunt permanente (apar si dispar) dar la umar de 2 ani am aceasta durere .Am fost pana acum la 5 mefici si nici unul nu mi a spus nimic concret doar ca mi se distrug cartlajele , ca i ceva genetic sau poate fi date aceste dureri si de la o hepatita b , ca de 11 ani ma lupt cu o hepatita b si de 1 an iau entecavir.Doresc sa aflu si sfatul dv. Va multumesc anticipat!
trebuie sa veniti cu toate investigatiile la o consutlatie . va asteptam
Buna ziua Dl Dr. in urma unui rmn la genunchi, am primit urmatorul diagnostic:
Tendinopatie patellara
Fisura traumatica de cartilaj articular al condilului femural median
Dl dr a spus ca nu este necesara operatie, m-a trimis la fizioterapie, am facut cele 4 sedinte recomandate insa niciun rezultat vizibil, in sensul ca am dureri mici si intepaturi in genunchi la mers( nu tot timpul). fizioterapeutul mi-a spus ca tb sa slabesc neaparat, eu avand 120 kg la 1.81 m.
Dvs ce parere aveti, ar tb operat?
Multumesc!
Daca este doar o fisura nu trebuie operat , insa nu va pot spune sigur pana nu va examinez si ma uit la imaginiile .
Va asteptam la o consutlatie
Buna seara doctor…Mama are 60de ani cu un an jumate în urma avut dureri de genunchi a fost la control și ea spus că are gradul doi și trei de osteoporoza și i sa scurs tot lichidul dintre oase momental merge foarte rău și urmează supramax ..cei de făcut pentru a miliora durerile insuportabile…am uzit cai bine să facă ingectie cu acid hialuronic.va mulțumesc
Trebuie sa veniti la o consultatie sa vecem cauza dureri ,apoi sa o tratam .
Bună ziua Dle doctor, aș dori să întreb dacă în cazul mamei mele cu gonartroza bilaterală de gradul 4 se mai poate face ceva mai puțin invaziv decât protezarea genunchiului. Infiltratiile cu acid hialuronic și fizioterapia deja nu mai funcționează are dureri mari chiar în repaus. Menționez că are 77 de ani și probleme cardiace și tiroidiene cronice. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună
Daca este avansata, singurul tratament este artroplastia totala de genunchi
Domnule dr, in situatia mea credeti ca se mai.poate face ceva?…am gonartroza grad cinci din cinci la genunchiul drept cu dureri inimaginabile, la stangul am proteza cimentata; sunt operat de cancer rectal cu anus iliac permanent, de asemeni operat de prostata cu incontinenta urinara pe viata si multiple alte opratii, diabet tip 2, etc; intr un cuvant am imunitatea la pamant, de aceea existand riscul major de infectare in cazul punerii unei proteze si la genunchiul drept, in situatia asta luand decizia sa nu risc iesindu-mi si analizele proaste; v-as ruga sa-mi spuneti o parere sincera, credeti ca mai e ceva de facut in cazul meu?si ce anume?
Avand un caz mai complica, trebuie sa veniti la o consultatie pentru a analiza situatie si a propune tratamentul protrivit