Artroscopie de Genunchi

bursita de rotula

Bursita de Rotula: cauzele aparitiei si tratament

Bursita de rotula reprezintă inflamația bursei seroase aflate pe partea anterioară a rotulei. Bursa este un sac din țesut subțire, plin cu lichid, al cărui rol este acela de a facilita alunecarea pielii, mușchilor și tendoanelor peste oase.

Bursita se poate dezvolta la toate articulațiile: la cele ale umerilor, șoldurilor, coatelor și genunchilor. La nivelul genunchiului, există trei burse, iar cel mai frecvent este afectată de bursită bursa prerotuliană.

Citiți și Ce este chistul Baker

Din ce cauză apare bursita prepatelară

bursita de  rotulaBursita de rotula se dezvoltă cel mai adesea la persoanele care sunt nevoite să stea mult timp în genunchi. Ea mai poate apărea ca urmare a unei lovituri puternice la nivelul genunchiului sau ca urmare a unei căzături în genunchi.

Deteriorarea bursei are loc atunci când vasele de sânge din țesuturile care o formează se rup, iar sângele pătrunde în interiorul acesteia. Apare, astfel, inflamația. De obicei, bursita de rotula care apare în urma unui traumatism trece de la sine în câteva săptămâni.

Accidentarea repetată a genunchiului sau statul în genunchi prea mult timp afectează bursa, conducând, în timp, la îngroșarea pereților acesteia.

Simptomatologia caracteristică bursitei de rotulă

Cele mai frecvente simptome sunt tumefierea și durerea de genunchi. Aceasta din urmă nu este însă la fel de puternică precum este în cazul artrozei.

Alte simptome descrise de pacienți sunt înroșirea și fierbințeala pielii, rigiditatea genunchiului, precum și durerea care se agravează în timpul mișcării.

Bursita de Rotula Tratament

bursita de rotula

Simptomatologia este cel mai ușor de tratat, prin metoda RICE (rest, ice, compression, elevation).

  • Odihna este o parte esențială a procesului de vindecare. Nu forțați piciorul după apariția simptomelor. Acestea nu vor dispărea în mod spontan, ci, dimpotrivă, se vor agrava. În plus, energia acumulată de organism în repaus contribuie la accelerarea vindecării;
  • Gheața reduce fluxul sanguin în zona afectată și astfel încetinește procesul inflamator, ameliorează durerea, reduce spasmele musculare;
  • Compresia. Se realizează cu ajutorul unui bandaj elastic, iar rolul său este de a limita acumularea de sânge și plasmă provenite de la țesuturile adiacente în regiunea afectată. Cu cât se acumulează mai puțin lichid, cu atât zona se vindecă mai repede și cu atât durerea va fi mai mică;
  • Ridicarea membrului afectat de bursită are drept scop limitarea cantității de sânge care se acumulează în zona afectată. În acest fel, sunt ținute sub control tumefacția, inflamația și durerea.

În anumite cazuri, se impune aspirarea lichidului acumulat în bursă. Procedura este rapidă și se repetă ori de câte ori bursita recidivează.

Citiți și Totul despre luxația de rotulă

În ce constă tratamentul chirurgical

Bursita de rotula necesită intervenție chirurgicală, atunci când niciun alt tratament nu a contribuit la ameliorarea ei, atunci când limitează mișcările și atunci când bursa este foarte îngroșată. După excizarea bursei, se recomandă repaus la pat, timp de câteva zile, pentru a preveni sângerarea în zona din care a fost eliminată.

Pacienții merg pe picioare post operator, fara a fi nevoie de cârje sau imobilizarea genunchiului .

Rareori, după intervenție, unele tipuri de burse cresc la loc. Acestea nu vor mai fi îngroșate și dureroase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT