Artroscopie de Genunchi

Când Este Necesară Proteza de Genunchi

Proteza de genunchi reprezintă implantul artificial care înlocuieşte zonele deteriorate ale articulaţiei genunchiului. Intervenţia chirurgicală în cadrul căreia se reface suprafaţa genunchiului prin implantarea acestei proteze poartă numele de artroplastie de genunchi.

Acest tip de intervenţie vă va fi, însă, recomandat abia după ce toate celelalte opţiuni de tratament au fost eliminate: medicaţie, injecţii, fizioterapie. Trebuie să mai știți că durata de viață a unei proteze de genunchi este de 15-20 de ani. Urmăriţi în materialul video cum se realizează artroplastia.

Acest tip de intervenţie vă va fi, însă, recomandat abia după ce toate celelalte opţiuni de tratament au fost eliminate: medicaţie, injecţii, fizioterapie. Trebuie să mai știți că durata de viață a unei proteze de genunchi este de 15-20 de ani. Urmăriţi în materialul video cum se realizează artroplastia.

Ce simptome vă fac eligibili pentru artroplastie

Artroplastia este recomandată frecvent persoanelor care suferă de artroză. Eligibile pentru implantarea de proteză de genunchi sunt, însă, şi persoanele care se confruntă cu simptome precum:

  • Dureri severe de genunchi care limitează mişcările, resimţite puternic la urcatul şi coborâtul scărilor sau chiar şi la mersul pe jos pe distanţe mici;
  • Dureri de genunchi care nu cedează nici în timpul repausului;
  • Inflamaţie la nivelul genunchiului care nu cedează nici în timpul repausului şi nici după administrarea medicamentelor antiinflamatoare;
  • Deformarea genunchiului;
  • O degradare semnificativă a cartilajului articular, constatată pe radiografie.

Citeşte şi Condropatia de genunchi

Cum se face recuperarea după implantarea de proteză de genunchi

Succesul operaţiei de implantare a protezei se apreciază în funcţie de trei criterii:

  1. Durerea de genunchi: odată ce proteza de genunchi a fost implantată, durerea ar trebui să cedeze. În 70% din cazuri, dispare complet; în 15% din cazuri, durerea reapare ocazional, ca urmare a unui efort fizic, şi cedează după administrarea de analgezice; în 15% din cazuri, pot exista uşoare dureri reziduale, care să justifice administrarea unei medicaţii complementare.
  2. Mobilitatea genunchiului: proteza de genunchi permite atingerea unui grad bun de mobilitate a genunchiului, cu condiţia ca, după intervenţia chirurgicală, pacientul să urmeze un program de recuperare.
  3. Funcţionalitatea genunchiului: este strâns legată de cei doi parametri anteriori. Altfel spus, reluarea mersului normal, urcatul şi coborâtul scărilor, înotul, mersul pe bicicletă sau sporturi cu impact mic asupra articulaţiilor permit obţinerea unei bune mobilităţi a genunchiului şi diminuarea până la dispariţie a durerii.

După operație, pacientul trebuie să-și reia mersul, la început pe distanțe scurte de câteva ori pe zi, timp de 10-15 minute, apoi va crește treptat atât timpul, cât și distanța deplasării.

Recuperarea completă se face în maximum 6 luni, durata acesteia fiind influențată de factori precum starea articulației și a mușchilor dinaintea intervenției chirurgicale, modul în care pacientul urmează programul de recuperare, eventualele complicații postoperatorii.

Posibile complicatii postoperatorii

Deşi rata apariţiei unor complicaţii postoperatorii este extrem de scăzută, trebuie cunoscut faptul că apariţia acestora poate prelungi recuperarea. Printre posibilele complicaţii ale implantării de proteză de genunchi se numără:

  • Infecţia; poate apărea fie la nivelul inciziei, fie în jurul protezei (sub 1% cazuri). În acest din urmă caz, se impune o intervenţie suplimentară sau chiar îndepărtarea protezei;
  • Flebita; poate evolua până la embolie pulmonară. Poate fi prevenită prin anticoagulante administrate postoperator;
  • Hematomul; dacă este benign şi cu volum mic, nu ridică probleme. Un hematom cu o sângerare activă necesită o nouă intervenţie pentru a fi evacuat.

Exercițiile de recuperare postoperatorii reduc semnificativ riscul apariției complicațiilor.

Citeşte şi Când este indicată artroscopia de genunchi

Cât costă proteza de genunchi

În sistemul de stat, costul implantului convențional este decontat de programul naţional, astfel încât pacientul nu trebuie să plătească nimic. Inconvenientul, în acest caz, este lista de aşteptare, perioada medie de aşteptare fiind de 6 luni.

În sistemul privat, prețul artroplastiei, care include proteza de genunchi, ajunge la 8000 lei, dacă pacientul este asigurat, şi până la 12000 de lei, dacă pacientul nu este asigurat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Nu-ți neglija sănătatea pentru că uneori, „mai târziu” poate însemna „prea târziu”. Sună acum și programează un consult.

CONTACT